"Specijalni sud - istorijska nepravda prema Kosovu i OVK"

Predsednik Kosova Hašim Tači je ocenio da je formiranje Specijalnog suda za pretpostavljene zločine bivših oficira OVK "istorijska nepravda prema Kosovu i OVK".

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.12.2017.

23:47

Screenshot

"Realno ono što sam mislio 2015. mislim i danas. Specijalni sud je istorijska nepravda prema Kosovu i OVK", rekao je kosovski predsednik u interviju za TV Klan Kosova.

On smatra da nije pogrešio što je pre godinu i po dana prihvatio formiranje suda, pošto je to bila prinuda od strane međunarodne zajednice jer bi u suprotnom bile preduzete drastične mere prema Kosovu.

"Nema suda koji može da ozledi niti da uvredi moj rat za slobodu i nezavisnost zemlje. To je bila međunarodna prinuda i drugo obećanje međunarodne zajednice da će Kosovo ići ka što bržem formiranju Vojske Kosova, ka liberalizaciji viza, učlanjenja u UNESCO, INTERPOL i predaji zahteva za učlanjenje u Savet Evrope", kazao je Tači. ;Međutim, Tači je istakao da ta obećanja nisu ispunjena.

"Treba kazniti one koji su izvršili ratne zločine ne jedan narod, organizaciju ili jedan rat", ocenio je Tači i upitao ako se ;radi o pitanju pojedinaca, zašto tako nije govorio bilo kada su u pitanju Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Prema njegovim rečima, dužnost je predsednika Kosova je da ne blokira ni jednu incijativu kao što je bila i inicijativa 43 poslanika za stavljanje van snage Zakona o specijalnom sudu.

"Uloga predsednika je da poštuje Ustav" i dodao da je njega odluka skupštine obavezujuća.

Tači je kazao da je ;svaka inicijativa poslanika zakonita i da svako pitanje treba mudro i pametno sagledati.

"Ni oni koji su potpisali, niti oni koji to nisu uradili, tu inicijativu niko ne treba etiketirati", istako je on i dodao da je ;incijativa 43 poslanika o Specijalnom sudu "malo pogrešno protumačena".

"Inicijativa poslanika pre nekoliko dana nije tražila stavljanje van snage, već je ponudila jednu alternative, nije minirala proces", kazao je Tači.

Ispričao je i da je tokom susreta sa ambasadorima zapadnoevropskih zemalja i SAD rekao da on ne može da obuzda volju poslanika, pošto su vlasti prema Ustavu podeljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: