Bosanci se bukvalno guše od zagađenja, a tek ih čeka haos

Sarajevo, Tuzla i Lukavac jutros osvanuli kao jedni od najzagađenijih gradova Evrope. Avaz: Smrtnost od zagađenja vazduha u BiH 2.000 puta veća nego u SAD.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.12.2017.

11:01

Bosanci se bukvalno guše od zagađenja, a tek ih čeka haos
Screenshot

Dozvoljeni indeks zagađenosti vazduha je 50, što znači da je tada vazduh relativno čist i da ne šteti zdravlju građana. Međutim, indeks kvaliteta vazduha na području Ilidže jutros iznosi 167, a prema centru Sarajeva zagađenje je manje, ali i dalje iznad dozvoljenog.

Tako je na primer u naselju Otoka kvaliteta vazduha 59, a u centru grada 63.

Opasno zagađenje jutros je zabeleženo i u Tuzli, gde indeks kvaliteta vazduha iznosi 214. Najzagađenije je u Lukavcu sa indeksom kvaliteta od 223.

Indeks kvaliteta vazduha u Zenici jutros iznosi 88, dok u ostalim gradovima BiH ne prelazi dozvoljene vrednosti, prenosi Avaz.ba.

Zbog zagađenja vazduha u 2012. u BiH je zabeležn 231 smrtni slučaj na 100.000 umrlih, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama 12,1, što implicira da je u BiH u odnosu na SAD smrtnost veća za 2.000 odsto.

Podsetimo, zagađenje vazduha u Sarajevu je 2015. bilo toliko veliko da su sve škole odlučile da decu pošalju na "prevremeni" raspust.

Primera radi kvalitet vazduha u Švedskoj je 0,4.

Narandžasti meteoalarm

Za sredu je najavljeno paljenje narandžastog meteoalarma u BiH zbog očekivanja da će veći deo BiH pogoditi jak vetar, jačine i do 80 kilometara na sat, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kako stoji u upozorenju, meteoalarm će biti na snazi od 12 sati 27. decembra, pa do 6 sati 28. decembra, a odnosi se na veći deo BiH, osim severoistoka i severa.

Najavljeno je da će ove delove BiH zahvatiti jaki i olujni udari vetra, mestimično sa snagom od 55 do 80 kilometara na sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: