"Referendum o odnosu prema EU bi bio od pomoći"

Referendum u Švajcarskoj kojim bi bio pojašnjen odnos te zemlje prema Evropskoj uniji, bio bi od pomoći, izjavila je predsednica te zemlje Doris Leutard.

Izvor: B92

Nedelja, 24.12.2017.

15:57

Foto: Thinkstock

Pregovori o obezbeđivanju novog "okvirnog" sporazuma za funkcionisanje odnosa između Švajcarske i EU već neko vreme su u toku, prenosi Rojters.

Brisel želi da zameni više od 100 bilateralnih sporazuma koji regulišu njegovu vezu sa Bernom.

Međutim, odnosi su zahladneli ove nedelje kada je EU odobrila samo ograničeni pristup švajcarske berze bloku, izazivajući Švajcarsku da preti odmazdom za ono što je okarakerisala kao diskriminaciju.

"Bilateralni put je važan. Mi zbog toga moramo da razjasnimo naš odnos sa Evropom. Moramo da znamo u kom pravcu da idemo. Zato bi osnovni referendum bio od pomoći", rekla je Leutard.

Sukobi sa EU čija članica Švajcarska nije, počeli su da rastu u vreme kada Velika Britanija vodi pregovore o izlasku iz bloka nakon što je prošle godine održala referendum, i kada želi da uspostavi novi trgovinski sporazum sa svojim najbližim susedima.

Razgovori o sveobuhvatnom sporazumu su napredovali prošlog meseca nakon što je Švajcarska pristala da poveća svoj doprinos budžetu EU.

Ovakav dogovor će osigurati da Švajcarska usvoji relevantne zakone EU u zamenu za poboljšani pristup jedinstvenom tržištu bloka, što je ključno za švajcarski izvoz.

Međutim, kako agencija navodi, sporazumu će se protiviti Švajcarci iz Narodne partije Švajcarske (SVP) koji su protiv Evropske unije i trenutno su najveća partija u parlamentu te zemlje.

Ona je naglasila da razume skepticizam Švajcaraca prema EU, ali da ne postoji alternativa za pronalaženje sporazuma sa blokom u kojem se generišu oko dve trećine švajcarske trgovine.

"Možemo da ojačamo saradnju sa Indijom i Kinom ali EU ostaje centralna. Potreban nam je mehanizam i regulisan odnos sa EU koji će takođe sprečiti političke igre kakve trenutno imamo", poručila je Leutard.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: