"Očekujemo dosta od bugarskog predsedavanja"

Predsedavanje Bugarske Savetom EU naglasiće značaj proširenja i biće povoljan "politički momenat" za zemlje Zapadnog Balkana.

Izvor: Beta

Petak, 22.12.2017.

00:23

Getty images

To je ocenjeno na panel diskusiji "Od estonskog do bugarskog predsedavanja Savetu EU: Novi zamajac za politiku proširenja?".

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je na panelu u EU Info centru da su tokom estonskog predsedavanja EU preduzeti važni koraci, kao i da je uveren da će Bugarska nastaviti da dobro radi taj posao u narednih šest meseci.

Fabrici je rekao da će proširenje imati važnu ulogu tokom bugarskog predsedavanja, navodeći da je važno dobro iskoristiti "dobar politički" trenutak za zemlje Zapadnog Balkana, ali da zemlje regiona moraju nastaviti da sprovode reforme.

On je naveo da je Srbija je već postigla značajan napredak u evropskim integracijama i dodao da će evropska Strategija za proširenje za Zapadni Balkan, koja će biti objavljena u februaru sledeće godine, poslati važne političke poruke.

Fabrici je rekao da je 2017. bila mnogo uspešnija godina za EU od 2016, koja je dokazala da je EU ponovo može da sagleda širu sliku i pitanja poput proširenja.

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju EU Tanja MIšćević rekla je da očekuje dosta od bugarskog predsedavanja, dodajući da "počinje jedan značajan period" za proširenje.

"Očekujem dosta od bugarskog predsedavanja. Mi smo već počeli da radimo sa njima o tome koja poglavlja su pripremljena", navela je ona.

Mišćević je kazala da Srbiju u narednom periodu očekuje objavljivanje Strategija za proširenje za Zapadni Balkan, paket dokumenata za proširenje i Samit EU sa zemljama Zapadnog Balkana koji će se održati u maju u Sofiji.

"Sve to čini prvu polovinu 2018.jednim jako dobrim prostorom, novom energijom za ubrzanje procesa integracija", rekal je Mišćevič i dodala da to znalči i "više posla" za Srbiju.

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je da će Strategija proširenja za Zapadni Balkan i dinamična agenda sastanaka zvaničnika EU i lidera Zapadnog Balkana koja se u proteklih nekoliko nedelja mogla videti u Briselu pokazuju da se region ponovo vratio na evropsku agendu.

Fajon je ocenila da svi moraju da "rade zajedno" na procesu proširenja Zapadnog Balkana, navodeči da je taj deo oduvek bio i biće deo Evrope.

Ona je dodala da brzina evropskih integracija zavisi od lidera u regionu, sprovedenih refomi i postignutih rezultata, a da EU može da ponudi pomoć u tom procesu.

Ambasador Bugarske u Srbiji Ratko Vlajkov rekao je da će Bugarska tokom predsedavanja Savetom EU raditi za "stabilnu, sigurnu i solidarnu" Uniju.

Vlajkov je kazao da Bugarska ima ambiciju da u narednih šest meseci bude motor svih važnih pitanja koja će se rešavati u tom periodu, politički lider, ali i fer posrednik.

Bugarski ambasador je naveo da će među prioritetima njegove zemlje biti i vraćanje pitanja proširenja EU na Zapadni Balkan.

Ambasador Estonije u Srbiji Danijel Šer rekao je da se Estonija tokom šestomesečnog predsedavanja fokusirala na jedinstvo, otvaranje ekonomije, pitanja bezbednosti, migracija i digitalizaciju.

Šer je kazao da je njegova zemlja zadovoljna napretkom Srbije na putu evropskih integracija i otvaranjem dva nova poglavlja.

Kako je naveo, Estonija je oduvek bila pristalica proširenja EU i principa da svako ko ispuni kriterijume treba da postane član.

Predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović ocenio je da je 2017. bila važna godina za EU zbog vraćanja proširenja u evropsku agendu, ali da je to samo prilika koju države Zapadnog Balkana treba da iskoriste.

Majstorović je dodao da zemlje regiona treba da nastave reforme u oblasti vladavine prava, demokratije, medija, kako bi uspele da u 2018. dokažu da se "sazrele" i da mogu prijatno da iznenade EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: