Kuburovićeva potpisala odluku o izručenju Kurda uprkos UN

Beograd -- Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović potpisala je odluku o izručenju državljanina Turske, Kurda Dževdeta Ajaza, koji je prebegao u Srbiju.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

On je prebegao pošto je osuđen na 15 godina zatvora za rušenje ustavnog poretka.

Komitet Ujedinjenih nacija protiv torture je tražio od Beograda da se uzdrži od izručenja.

Njegova advokatica Ana Trkulja je rekla za televiziju N1 da niko nije obavestio Ajaza, kao ni nju, da je ministarka pravde Srbije Nela Kuburović donela odluku o njegovom izručenju.

Ona je ukazala da je Dževdet Ajaz pravo iz ekstradicionog pritvora u Šapcu, bez ikakve zvanične odluke, prebačen u prihvatilište za strance, uprkos odluci da bi trebalo da boravi u azilantskom centru u Banji Koviljači.

"On je tamo smešten na osnovu dopisa predsednika Višeg Suda u Šapcu, a taj dopis, rečeno mi je da je interni akt i to ni meni kao njegovom braniocu, ni njemu nikada nije uručeno", rekla je Trkulja.

Dodala je da strahuje za bezbednost svog klijenta, imajući u vidu stanje u Turskoj i način na koji se vlasti obračunavaju sa političkim neistomišljenicima.

Ona je podsetila da je njegov slučaj bio i pred Evropskim sudom za ljudska prava, koji je utvrdio da je pritvor u Turskoj bio povreda Ajazovih prava na slobodu i bezbednost.

U Ministarstvu pravde su rekli za N1 da je odluka doneta jer su ispunjeni svi preduslovi za ekstradiciju.

"Viši sud u Šapcu je 1. decembra ove godine utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje, dok je rešenjem Apelacionog suda u Novom Sadu od 14. decembra odbijena izjavljena žalba, čime je rešenje Višeg suda postalo pravnosnažno. Ekstradicija je dozvoljena pre nego što je dopis UN stigao", navodi se u saopštnju Ministarstva.

Međutim, navela je N1, na dokumentu je naznačen datum koji pokazuje da je dopis Komiteta Ujedinjenih nacija protiv torture stigao tri dana pre odbijanja žalbe.

U Beogradskom centru za ljudska prava navode da do sada nijedna evropska zemlja nije odbila da postupi po odluci tog Komiteta.

Izručenje Ajaza u Tursku bilo bi presedan koji bi otvorio pitanje odgovornosti Srbije pred Ujedinjenim nacijama, zaključuje N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 240 idi na stranu