Stigla zima i evo šta kažu kakva će biti VIDEO

Zima je počela 21. decembra, u 17 sati i 28 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.12.2017.

08:49

Stigla zima i evo šta kažu kakva će biti VIDEO
Tanjug, Dušan Anièiæ, arhiva

U istom trenutku, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje leto. Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža.

Sunce u Beogradu izašlo je u 07.13, a zašlo u 16.00, što znači da je obdanica da trajala osam sati i 47 minuta, a noć će trajati 15 sati i 13 minuta.

Klimatski izgledi pokazuju da će temperature vazduha u toku zime 2017/18. godine u Srbiji biti iznad prosečnih vrednosti za oko jedan stepen, saopštio je republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Drugim rečima, meteorolozi očekuju da će zima koja je pred nama biti toplija u odnosu na prethodnu, koja je bila hladna u većem delu Srbije.

Meteorolozi očekuju da će vrednosti srednje zimske temperature vazduha biti u intervalu od jedan stepen do četiri stepena, odnosno od -4 do nula u planinskim predelima.

U toku zime se ne očekuju ekstremno niske temperature duže vreme, odnosno ne očekuju se talasi hladnoće i ledenih dana poput onih iz februara 2012. kada je zabeležen veliki broj ledenih dana u kontinuitetu.

Međutim, kako se ističe u saopštenju RHMZ-a, bez obzira na klimatske izglede koji ukazuju da će zima biti iznad proseka, postojaće uslovi za pojavu talasa hladnoće, naročito krajem januara i početkom februara.

Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije, broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od nule, biti u interval od 40 do 65, a na planinama od 65 do 85 dana.

Očekuje se da će biti i od 10 do 20 ledenih dana, a na planinama od 25 do 45.

Klimatski izgledi ukazuju na to da će tokom predstojeće zime količina padavina biti na nivou godišnjeg proseka

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: