Brnabićeva za švajcarski list: Mediji su potpuno slobodni

Predsednica Vlade Ana Brnabić u intervjuu švajcarskom listu "Temps" izjavila je da će Srbija biti spremna za EU do 2020. godine.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.12.2017.

13:11

Brnabićeva za švajcarski list: Mediji su potpuno slobodni
Tanjug, arhiva

Brnabićeva je odbacila kritike vezane za slobodu medija, poručivši da su mediji u Srbiji potpuno slobodni.

Ona je u intervjuu podsetila da Srbija ima akcioni plan prema kojem reforme treba da se završe 2020, odnosno 2021.

"Teško radimo da ispunimo plan i prilagodimo se evropskoj legislativi. Reforme su zasnovane na tri stuba - ekonomiji, administraciji i vladavini prava. Ponekad je potrebno promeniti okvir refleksije", primetila je premijerka, ocenivši kao ohrabrujuću izjavu predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera, koji Srbiju vidi kao jednu od najnaprednijih zemalja u pristupnom procesu i predviđa da će se vrata za nove članice otvoriti 2025.

To je pozitivno za Srbiju, ali i za Balkan ukupno, smatra Brnabićeva, a na konstataciju da je sloboda medija veoma važna tema za EU i da postoje kritike na stanje medija u Srbiji, kazala je da je reč o temi o kojoj su našoj zemlji često upućena pitanja.

"Govorila sam o tome već u Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta i odbacujem te kritike. Mediji su potpuno slobodni", naglasila je premijerka te dodala da mediji, naravno, imaju probleme, a to su finansije, ali, kako je primetila, to nije problem samo u Srbiji.

Problem, kako je objasnila, nastaje povlačenjem podrške države i smanjenjem prodaje.

"Mediji moraju promeniti način rada i finansiranja, to jest naći održive modele. U Srbiji imamo više od 2.000 medija, što znači da postoji velika šarolikost i svi slobodno pišu šta žele. Svakog dana čitam određene kritike na moj rad, na račun vlade, predsednika, često optužbe koje su zasnovane na ličnoj osnovi", primetila je Brnabićeva i dodala da je uvek otvorena za dijalog sa medijima koji se ne osećaju slobodnima.

Ona je napomenula da su mediji veoma važni za demokratizaciju zemlje.

Vladu Srbije, kako je rekla, ne bi definisala kao vladu desnice, već kao vladu koja je liberalnija i otvorenija nego što su bile prethodne, a to, dodala je, dokazuje regionalna saradnja.

"Albanski premijer posetio je Srbiju nakon 68 godina, a i imenovanje za premijera jedne osobe koja je tehnokrata, žena, koja se otvoreno izjašnjava kao homoseksualac, mnogo govori o činjenici da li je vlada desnice ili ne", primetila je.

Na pitanje zašto prava LGBT populacije nisu njeni prioriteti, Brnabićeva je objasnila da još ima puno toga što treba učiniti da se građanima ponudi bolja perspektiva za život i bezbednost, a što jeste prioritetni zadatak.

"Nezaposlenost je proteklih godina prepolovljena, ali i dalje je visoka sa 12 odsto. Plate su i dalje među najnižima u Evropi. Imamo još mnogo posla sa ciljem da Srbima obezbedimo bolju perspektivu i život. Ako je privredi dobro, ako građani imaju posao, pristojnu platu i perspektivu za napredovanje, stanovništvo će biti manje zainteresovano da mrzi druge. Na taj način ćemo ići ka tolerantnijem i modernijem društvu", uverena je premijerka.

Kao prioritete vlade označila je obrazovanje i digitalizaciju, te pojasnila:

"Radi se, na primer, o e-upravljanju, podršci startapovima, a imamo veoma dinamičan ekosistem, posebno u kreativnoj industriji, kao što su video-igrice. Digitalserbia i World Minds Belgrade će nam u tome pomoći", tvrdi Brnabićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: