SAD same u SB UN; Hejli: Uvreda koja se neće zaboraviti

Njujork -- SAD su stavile veto u SB UN na rezoluciju kojom se poziva na povlačenje odluke predsednika SAD Donalda Trampa da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Justin Lane
Foto: EPA-EFE/Justin Lane

Preostalih 14 članica Saveta glasale za taj nacrt rezolucije.

Ovim potezom su se SAD još više izolovale kad je reč o spornoj Trampovoj odluci donetoj ranije ovog meseca, ocenjuje Rojters.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je da je uložila veto na rezoluciju UN "u znak odbrane američkog suvereniteta i uloge Amerike u mirovnom procesu na Bliskom istoku", prenosi AP.

"Nijedna zemlja neće govoriti Sjedinjenim Američkim Državama gde treba da uspostave svoju ambasadu", rekla je Hejli Savetu bezbednosti nakon što je uložila prvi veto SAD posle više od šest godina.

Hejli je istakla da Tramp "veoma vodi računa da ni na koji način ne prejudicira ishod pregovora o konačnom statusu".

Američka ambasadorka je, takođe, optužila neke zemlje, koje nije imenovala, "za pokušaj iskrivljavanja odluke predsednika Trampa u korist njihovih sopstvenih agendi", naglasivši da je stav SAD "u potpunosti u skladu sa prethodnim rezolucijama Saveta bezbednosti".

Hejli je napomenula da su SAD dale Palestincima više od pet milijardi dolara od 1994. što je, kako je navela, više nego što je ijedna druga zemlja izdvojila.

"SAD nikada nisu bile posvećenije miru na Bliskom istoku", istakla je ona, nazvavši večerašnje glasanje "uvredom koja se neće zaboraviti".

Kako je zaključila, "ovo je još jedan primer da Ujedinjene nacije nanose više štete nego što donose koristi u rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba".

U tekstu rezolucije o kojem je Savet bezbednosti UN glasao, a koji je pripremio Egipat, izražava se "duboka žalost zbog nedavnih odluka u vezi sa statusom Jerusalima", premda se ne pominju ni SAD ni Tramp, navodi britanska agencija.

U nacrtu se ističe da bilo kakva odluka ili akcija o izmeni karaktera, statusa ili demografskog sastava Svetog grada Jerusalima nema pravni efekat, ništavna je i nevažeća, te da se mora odbaciti u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti.

Takođe, u nacrtu rezolucije se sve zemlje pozivaju da se uzdrže od uspostavljanja diplomatskih misija u Jersualimu.

Diplomate su, uoči glasanja, rekle da nacrt rezolucije ima široku podršku među 15 članica Saveta bezbednosti i da će, iako su male šanse da rezolucija bude usvojena, ovo glasanje dodatno izolovati Trampa kad je reč o pitanju Jerusalima.

Neposredno uoči glasanja, Izrael je izrazio uverenje da će SAD uložiti veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom bi se Tramp pozvao da povuče svoju odluku o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela.

Denon je pozvao sve strane da sednu za pregovarački sto jer je to, kako je istakao, jedini put napred.

"Ne treba da dolaze u Savet bezbednosti, niti u Generalnu skupštinu, to je gubljenje vremena. Jedini način da se ostvari pomak jesu direktni pregovori", istakao je izraelski ambasador.

Tramp je napravio oštar zaokret u odnosu na višedecenijsku politiku SAD kada je ranije ovog meseca priznao Jerusalim za prestonicu Izraela, razgnevivši Palestince.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je, putem video-snimka objavljenog na Fejsbuku, rekao da je američka ambasadorka u UN Niki Hejli "upalila sveću istine" i “raspršila laži", uporedivši je sa Makavejcima, jevrejskim ratnicima, prenosi AP.

Istovremeno, palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Maliki najavio je, u izjavi novinarima u Ramali, da će Palestinci u roku od 48 sati zatražiti hitan sastanak Generalne skupštine UN, javlja Rojters.

Kako je Maliki istakao, međunarodna zajednica će "odluku predsednika Trampa smatrati ništavnom i nevažećom".

U međuvremenu, palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je u javnim komentarima visokim palestinskim zvaničnicima da neće više prihvatiti SAD kao posrednika na Bliskom istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 526 idi na stranu