Ofanziva "zdesna" – petorka za glavobolju Evropske unije

Povratak Slobodarske partije u austrijsku vladu podgrejao je bojazan da se desničarske snage vraćaju na veliku scenu u politički uzdrmanoj Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.12.2017.

17:28

Ofanziva
Ilustracija: Thinkstock

Kancelarsku poziciju je zauzeo Sebastijan Kurc iz Austrijske narodne stranke, a većinu je formirao sa desničarskom partijom Hajnc-Kristijana Štrahea, koji je dobio poziciju vicekancelara i ministra za sport.

Najveću pažnju javnosti izazvalo je imenovanje Karin Knizl na poziciju ministarke spoljnih poslova, kao nestranačkog kandidata, ali veoma bliskog Slobodarskoj partiji.

U svojim javnim nastupima Karin Knizl je često žestoko kritikovala Evropsku uniju, od 2012. godine je izražavala podršku nezavisnosti Katalonije, a posle Bregzita je šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera nazvala osobom koja misli da je Cezar iz Brisela, te da mu je cilj da ruši sve sporazume, ukoliko proceni da će imati korist od toga.

Između ostalog, ističe se i da je u knjizi “Moj Bliski istok“ iznela niz kontroverznih stavova, kritikovala je cionizam kao “ideologiju krvi i tla koja je nastala na nemačkom nacionalizmu“.

Po pitanju izbeglica, njihovih migrantskih puteva i potonje integracije, Knizlova je isticala da je oko 80 posto njih krenulo u izbeglištvo zbog ekonomskih razloga i da su to uglavnom mladi muškarci, od 20 do 30 godina starosti.

“To su mladi muškarci koje kontroliše testosteron, a koji nisu u mogućnosti da nađu životnog partnera jer nemaju niti posao niti kuću. Oni ne mogu da dobiju status muškarca u tradicionalnom društvu“, rekla je Kinzlova.

Ona je žestoko kritikovala migrantsku politiku nemačke kancelarke Angele Merkel, dok je sporazum koji je Evropska unija sklopila sa Turskom u ovom pitanju nazvala “besmislicom“.

Njeni stavovi izneti sa pozicije nestranačke ličnosti su naišli na odobravanje desničarske Slobodarske partije, čiji je lider Hajnc-Kristijan Štrahe rekao da je ona “sjajna ličnost“, posle čega je i nominovana za ministarku spoljnih poslova.

Štrahe je razmatrao da je podrži u trci za predsednika Austrije, u duelu sa Aleksanderom van der Belenom, ali je ipak izabrao Norberta Hofera, koji je izgubio. Knizlova nije propustila priliku da uputi kritike tada novoizabranom prvom čoveku države, za koga je rekla da “provocira“, posle upoređivanja izbegličkih kampova sa koncentracionim logorima.

Pod kapu desničara pao je i resor unutrašnjih poslova, koji je dat u ruke Herbertu Kiklu, koji se “proslavio“ učešćem u kampanjama Slobodarske partije. On je bio zadužen za osmišljavanje slogana, ali i za “prljav posao“.

Pisao je govore za nekadašnjeg guvernera Koruške Jerga Hajdera, u kojima je imao neslane šale na račun domaćih i svetskih političara, a jedan od njegovih “udarnih“ slogana bio je “Bečka krv – mnogo stranaca nam ništa dobro neće doneti“.

Na poziciju ministarke zdravlja, socijalnih pitanja i zapošljavanja imenovana je Beata Hartinger-Klajn, za koju se u krugovima Slobodarske partije priča da je “stvarni ekspert“. To bi trebalo da bude i Mario Kunasek, nekadašnji austrijski vojnik i novoizabrani ministar nacionalne odbrane.

Kako Štrahe nije uspeo da “progura“ Hofera na poziciju predsednika Austrije, našao mu je uhlebljenje u Kurcovoj vladi – na poziciji ministra za infrastrukturu. Pored toga što je bio na korak od pobede u duelu sa Van der Belenom, Hofer je poznat i kao “ekstremni desničar na granici neofašizma“ i veliki ljubitelj vatrenog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: