Brnabić: Punopravno članstvo u EU ključni prioritet Srbije

Premijerka Ana Brnabić je šefici evropske diplomatije Federikom Mogerini rekla da je punopravno članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet Srbije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.12.2017.

20:10

Brnabić: Punopravno članstvo u EU ključni prioritet Srbije
Tanjug, arhiva

"Srbija istovremeno ostaje spremna da podrži sve zemlje Zapadnog Balkana u njihovim naporima da postanu članovi EU, iako verujemo da svako treba da ide svojim tempom", naglasila je Brnabićeva u razgovoru sa visokom predstavnicom EU.

Predsednica vlade je rekla Mogerinijevoj da je za Srbiju izuzetno važna poruka predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da su Srbija i Crna Gora lideri u regionu Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija i da će se usvojiti strategija za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU do 2025. godine, navedeno je u saopštenju.

"Ovo je pozitivan znak za ceo region", istakla je Brnabićeva i navela da je "samo stabilan region Zapadnog Balkana doprinosi stabilnosti EU, što je u današnje vreme ključno. Bez stabilnosti nema razvoja".

"Nadamo se da će, u prvoj polovini 2018. godine, tokom bugarskog predsedavanja Savetu EU, biti otvorena nova pregovaračka poglavlja, jer smo postigli značajne rezultate u pregovaračkom procesu", naglasila je Brnabićeva.

Ona je dodala da Srbija posvećuje posebnu pažnju u reformski najzahtevnijim poglavljma 23 i 24, ali i da reforme sprovodimo pre svega zbog građana Srbije i radi kvaliteta života u Srbiji, a one će nas svakako dovesti do toga da postanemo društvo koje je spremno da doprinese evropskoj porodici naroda.

Predsednica vlade je u razgovoru sa Mogerinijevom kazala da je nastavak dijaloga sa Prištinom suštinski važan i da se Srbija nada da će dijalog, pod okriljem EU, biti intenziviran.

Za Srbiju je posebno važno da se obezbedi formiranje Zajednice srpskih opština i realizuju svi dogovori koji su postignuti u prethodnom periodu, rekla je Brnabićeva i podsetila da je danas 1704. dan od trenutka kad je u briselskom dijalogu Priština, uz posredovanje EU, preuzela obavezu formiranja Zajednice srpskih opština.

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini izjavila je da je sledeća godina ključna za evropsku perspektivu regiona i da je ubrzanje tog procesa jedan od njenih prioriteta.

Premijerka Brnabić istakla je da je za Srbiju važno da ne dolazi do smanjenja uloge i funkcije misije EULEKS, jer je podrška ove misije pravosuđu, policiji i sprovođenju briselskog dijaloga od izuzetnog značaja za nealbansko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju.

Brnabićeva boravi u radnoj poseti Briselu na poziv visoke predstavnice EU i biće gost na radnoj večeri koju Mogerinijeva organizuje za predsednike vlada "Zapadnobalkanske šestorke", a kojoj će prisustvovati i komesar EU za susedsku politiku i proširenje Johanes Han.

Mogerinijeva organizuje radnu večeru u formatu "Zapadnobalkanske šestorke" na najvišem nivou zarad jačanja saradnje i razmene mišljenja o najaktuelnijim temama u regionu.

Format "Zapadnobalkanske šestorke” deo je “Berlinskog procesa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: