Otvoren Klinički centar u Nišu, došli Vučić, Brnabić...

Niš -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao otvaranju Kliničkog centra u Nišu, gde mu je rukovodstvo klinike predstavilo novu opremu i kompletne kapacitete.

Izvor: Tanjug, O2
Podeli
Foto: Tanjug / Rade Prelić
Foto: Tanjug / Rade Prelić

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo namenio je 15 miliona dinara za izgradnju najsavremenijeg heliodroma u Kliničkom centru Niš.

Ugovor o donaciji predala je ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, direktorka Direktorata Mirjana Čizmarov.

"To će biti najsavremeniji heliodrom u Srbiji koji će omogućiti efikasno medicinsko zbrinjavanje svih povređenih u saobraćajnim nesrećama.

Jedini heliodrom koji je u funkciji je na VMA", rekla je Čizmarov novinarima u Nišu.

Ministar zdravlja je pojasnio da će tako KC NIš biti jedini klinički centar u Srbiji koji će imati prostor za sletanje helikoptera

"To je važno zbog koridora koji dolaze i zbrinjavanja svih povređenih u saobraćajnim nesrećama", rekao je Lončar.

Ovo nije prva donacija Direktorata zdravstvu Srbije, ranije su donirali savremena vozila urgentnim centrima za zbrinjavanje teških pacijenata.

Otvaranju niškog Kliničkog centra prisustvovali su i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri u vladi, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsednik Vučić je, u obraćanju poručio da smo otvaranjem Kliničkog centra, koji je prvi kompletno završen u Srbiji, pokazali da znamo, umemo i da možemo i da ne odustajemo.

Kako je rekao, pokazalo se da Srbija može da stvori nešto ni iz čega, da reši svaki problem, da nema straha ni manjka vere u sebe u svoj radi i svoje sposobnosti.

"Znam da Srbija neće da odustane više nikada i da mi nećemo više nikada da odustajemo", rekao je Vučić.

Optimizam je, kaže, pobedio i na livadi, na čijem je mestu nikao novi Klinički centar, i u celoj Srbiji - gde neće biti pustih livada, izneverinih nada i očekivanja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da predstoji i završetak Kliničnog centra Srbije u Beogradu, kao i Klinički centar Vojvodine, a spomenula je i završetak koridora 10 i nastavak koridora 11 i njihovo povezivanje autoputem između Pojata i Preljine.

Ona je rekla da predstoji i završetak Naučno tehnološkog parka u Novom Sadu, kao i izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu i laboratorijske lamele na Elektronskom fakultetu u Nišu.

MInistar zdravlja Zlatibor Lončar je u obraćanju podvukao da je pre tri godine na mestu današnje nove zgrade KC NIš bilo blato i močvara, a da je danas tu savremeni objekat koji je simbol novog vremena i novog zdravstva.

"Želim vam da što manje koriste novu zgradu, a oni koji budu morali da dođu kod lekara, imaće najsavremeniju zdravstvenu negu", rekao je Lončar.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sa svoje strane je izrazio zadovoljstvo učinjenim i poručio da RS jednako deli radost zbog izgradnje jednog od najsavremenijih Kliničkih centara u ovom delu Evrope.

"Ovo je jedno od najboljih mesta na kojima sam bio", poručio je Dodik I istakao da će onima koji će ovde zatražiti zdrastvenu uslugu na raspolaganju biti najsavremenija medicinska oprema i odličan medicinski kadar koji sada može kvalitetno da obavlja svoj posao.

Okupljenima se obratio i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić prisustvovao je danas otvaranju Kliničkog centra u Nišu i pozvao sve koji mogu da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima i sami učine nešto za one kojima je pomoć potrebna.

Kako je rekao građani Pčinjskog, Jablaničkog, Topličkog, Niškog okruga kao i oni sa Kosova i Metohije od danas su bogatiji za priliku da sačuvaju ili povrate svoje svoje zdravlje.

Niški Klinički centar, najmoderniji u zemlji, prostire se na 45.000 kvadratnih metara, a u obnovu i izgradnju zdravstvene ustanove, uključujući i nabavku nove opreme, uloženo je 50 miliona evra.

Sve sobe u novoj zgradi biće dvokrevetne, a kako je rekao ministar Lončar, neće biti trokrevetnih soba, niti pregrađivanja kako bi se napravilo još mesta.

Sama zgrada Kliničkog centra je "pametna", odnosno celom zgradom upravlja se iz kontrolne sobe, a obezbeđena je i tehnika kako bi Klinički centar bio nezavistan kada je reč o vodi i struji i da, ako se desi neka veća havarija u Nišu, zgrada može sedam dana nezavisno da se ne snabdeva vodom i strujom.

Radovi su počeli 2013. godine, odnosno te godine je niški klinički centar nastavio da se gradi.

Izgradnja Kliničkog centra je počela 1970. godine, a tada su započeli radovi na izgradnji 14.000 kvadratnih metara, koji su obustavljeni krajem sedamdesetih godina.

strana 1 od 240 idi na stranu