Šabić: Neverovatno, ako je nešto zatamnjenje, to je ovo...

Beograd -- Jednim potezom pera, sa neverovatnom lakoćom, predsednica Skupštine Srbije eliminisala je projekat “Otvoreni parlament” navodi Rodoljub Šabić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Osim toga, on je na Tviteru naveo da je reč o projektu koji je “više nego bilo šta drugo doprineo afirmaciji transparentnosti u radu skupštine bukvalno od kad postoji”.

“Ako je nešto zaista zatamnjenje to je ovaj akt”, ističe poverenik zа informаcije od jаvnog znаčаjа i zаštitu podаtаkа o ličnosti.

Skupština Srbije raskinula je Memorandum o saradnji sa nevladinom organizacijom CRTA, koja je prethodno zatamnila sajt Otvorenog parlamenta.

Sajt Otvorenog parlamenta zatamnjen je u četvrtak zato što je, kako je navela CRTA, vladajuća većina zloupotrebila parlamentarnu proceduru i pravila u slučaju usvajanja Zakona o budžetu za 2018. godinu.

Na sajtu Otvoreni parlament je sve crno uz natpis "Ovako izgleda kada nema Otvorenog parlamenta".

Osim toga, oni ističu da “zloupotreba parlamentarnih procedura i pravila od strane vladajuće većine u slučaju usvajanja budžeta za narednu godinu predstavlja zanemarivanje interesa građana zarad partijskog interesa i dnevne politike”.

Ubrzo se oglasila i predsednica skupštine Maja Gojković, koja je nevladinu organizaciju optužila da sprovodi "očiglednu političku agendu”.

Predsednica i potpredsednici Skupštine Srbije pozvali su Crtu da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima i proveri svoju 'političku' platformu, umesto kako su istakli, što pokušava da građane Srbije "dovede u zabludu".

Potom je stigao i odgovor iz organizacije CRTA da poziv predsednice Skupštine Srbije “pokazuje suštinsko nerazumevanje uloga različitih aktera u demokratskom društvu”.

"Kao organizacija civilnog društva i akter u demokratskom društvu nastojimo da pomognemo razvoj institucija ali i da ih branimo u trenucima kada se krše demokratski principi", navela je CRTA.

Opširnije o čitavom slučaju - OVDE.

Društvo

strana 1 od 155 idi na stranu