Vučić: Raul Kastro je živa legenda

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je, u susretu sa predsednikom Kube Raulom Kastrom razgovarao i o borbama u vreme kubanske revolucije.

Izvor: Tanjug

Subota, 16.12.2017.

10:56

Vučić: Raul Kastro je živa legenda
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

"Reč je o, kako bih rekao, čoveku koji je živa legenda i od kojeg možete mnogo toga da čujete. I onda je on pričao i o borbama na Sijera Maestre, tamo od 'Granme' ka Santijago de Kubi, koliko su teške bile", rekao je Vučić na završetku posete Kubi.

Raul Kastro je, kaže Vučić, govorio o hrabrosti Če Gevare, rekao je da mu je veći problem od neprijateljskih kuršuma bila astma koja ga je mučila, pokazivao mu je mape i objašnjavao kako i na koje načine su se svuda probijali, kako su iz dva pravca osvajali Santa Klaru.

Kada sam ga pitao jesu li se plašili on, Fidel, Če i ostali, Raul Kastro je rekao: "Za njih dvojicu ne znam, ali ja jesam".

"Čovek je prosto neverovatan i bilo je zadovoljstvo slušati sve to, a on je pokazao ogromno poštovanje prema Hoze Martiju, koji je učestvovao u borbi protiv španskog kolonijalizma, iako je bio od španskih roditelja", rekao je predsednik Srbije i dodao:

"Naravno, nemaju ovde previše reči hvale prema onome što od 1952. do 1959. nazivaju američkim kolonijalizmom. Tako da, danas su, iako ne preterano bogati, svi srećni, zadovoljni, raspoloženi. Sa 30 dolara platom, ali veoma uspešni, jer imaju besplatno zdravstvo, besplatno školstvo, ljudi su čisti uredni, svuda, na svakom mestu to vidite".

Kako je naveo, Raul Kastro mu je rekao i da je i kompleks u kome su se nalazili nekada pripadao Fulgensiju Batisti i njegovom režimu do 1. januara 1959. i služilo je da Batista tu dovodi američke golf igrače i da oni ovde uživaju, a onda je to država preuzela i od tada služi kao rezidencijalni objekat.

"I malo toga se menjalo, tako da ovo kako ovde izgleda ekskluzivno nije tako ekskluzivno, ali je prosto jedna divna zemlja, divan prijateljski narod i velika čast je bila razgovarati sa Raulom Kastrom, ali i sa svim našim drugim domaćinima ovde", naglasio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: