Papa sa Moralesom: "Brate, papo, dobar dan" FOTO

Vatikan -- Papa Franja sastao se u Vatikanu s bolivijskim predsednikom Evom Moralesom, a razgovarali su o "temama od zejdničkog interesa, saopštio je Vatikan.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Ovo je peti papin sastanak s Moralesom otkako je izabran za poglavara Katoličke crkve, a u narednih mesec dana će posetiti Čile i Peru. Morales je papu pozdravio sa "Brate, papo, dobar dan".

"Sastanak sa bratom papom mi daje snagu i čini da se više angažujem oko najnapuštenijih ljudi", napisao je Morales na Tviteru posle polusatnog razgovora.

On je odao priznanje svom "bratu papi Franji, kao i uvek solidarnom, humanom i za integraciju".

Morales je pred novinarima opravdavao "dijalog" Bolivije i Čilea, u kom se u nedelju održava drugi krug predsedničkih izbora.

"Imamo mnogo zajedničkih tema kao susedi. Imamo obavezu da budemo u stalnom dijalogu", rekao je Morales.

Bolivija i Čile se spore oko obeležavanja stogodišnjice bolivijskog gubitka 120.000 kvadratnih kilometara teritorije i 400 kilometara obale posle Pacifičkog rata protiv Čilea, od 1879. do 1883.

Od tada Bolivija, najsiromašnija zemlja Južne Amerike i bez izlaza na more, neprestano zahteva taj izlaz, bez kog njena ekonomija trpi.

Tokom posete Boliviji u julu 2015, papa se založio za "razumna i pravedna" rešenja sukoba "među bratskim narodima". Prema njegovim rečima, dijalog o "temi mora je nezamenljiv".

Evo Morales, prvi domorodački predsednik zemlje i zastupnik radikalne levice na kontinentu, dobio je od suda pravo da se nadmeće za četvrti predsednički mandat.

Svet

strana 1 od 526 idi na stranu