Protesti zbog Trampa širom Pojasa Gaze, četiri žrtve

Četiri Palestinca su poginula, a više desetina je ranjeno tokom nasilnih demonstracija širom Zapadne obale i duž granice s Pojasom Gaze.

Izvor: Beta/AP

Petak, 15.12.2017.

17:47

Protesti zbog Trampa širom Pojasa Gaze, četiri žrtve
Foto: Tanjug, AP

Demonstracije su organizovane protiv odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Kraj palestinskog grada Ramale jedan palestinski napadač je ubijen pošto je nožem napao graničnog policajca, zadavši mu lakše povrede.

Palestinci na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze su kraj granične ograde palili automobilske gume i bacali kamenice na izraelske vojnike koji su ih rasterivali suzavcem i bojevom municijom.

Portparol palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al - Kidra potvrdio je pogibiju dva Palestinca od pogodaka mecima u glavu. Jedan je bio invalid, bez obe noge. On je nekoliko puta učestvovao u neredima duž granice i njegove fotografije s palestinskom zastavom su objavljene na društenim mrežama.

Više od 80 Palestinaca je ranjeno duž granice Gaze s Izraelom od kojih pet teško, rekao je portparol.

Od početka demonstracija protiv Trampove odluke objavljene u sredu uveče poginulo je ukupno šest Palestinaca u Gazi.

Izraelska vojska je saopštila da je danas na hiljade "palestinskih izgrednika palilo automobilske gume, bacalo kamenice i zapaljive bombe na Zapadnoj obali" i da je jedan ubijen.

U istočnom Jerusalimu Palestinci su pod svojim mahali zastavama uzvikivali "Jerusalim je arapski!", a neki bacali boce na policiju.

Sukobi su bili žešći na Zapadnom obali, gde je 13 demonstranata ranjeno bojevom municijom, a 61 gumenim mecima, dok su desetine zatražile lekarsku pomoć zbog udisanja suzavca.

Palestinci se sukobljavaju s izraelskim snagama bezbednosti od 6. decembra, kada je Tramp priznao Jerusalim kao samo izraelski.

Palestinski lider Mahmud Abas smatra da SAD zbog te odluke više ne mogu posredovati u bliskoistočnom mirovnom procesu koji je u zastoju još od 2014. godine

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze pozvao je na novi oružani ustanak protiv Izraela zbog takve odluke.

Palestinci nameravaju da za glavni grad svoje buduće nezavisne države proglase istočni deo Jerusalima koji Izrael drži pod okupacijom još od Šestodnevnog rata 1967. godine. Tamo su sveta mesta tri velike monoteističke religije, a status Jerusalima je jedno od najspornijih pitanja koja dele Palestince i Izrael.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: