"Video sam na TV gde će Tuđman i naredio da G-4 krenu..."

Skoro da ne može da prođe nedelja, a da se nešto ne pojavi kao sporna tačka u odnosima Hrvatske i Srbije.

Izvor: O2

Petak, 15.12.2017.

16:55

screenshot

Devedeset prva je opet sadašnjost u odnosima Beograda i Zagreba, tj. novi problem. Podizanje krivičnih prijava za vazdušni napad na Banske dvore ovde se tumači kao propaganda, a tamo kao potraga za pravdom.

“Pravda treba stići, možda je nekad i kasno, ali dobro je da stigne“, navela je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Zašto je raketiranje Banskih dvora 26 godina kasnije Zagreb prepoznao kao aktuelni momenat za pravdu?

“Ovo je unutrašnja potreba za jačanjem antisrpske pozicije, a cela posledica je presuda Prliću i drugima. Napad na Banske dvore nije bio u vreme nezavisne države nego u vreme JNA kao da je JNA oružana sila SFRJ“, naveo je advokat Toma Fila.

Međutim, na pitanje da li je poslednja presuda Haga opet probudila 1991. godinu, iz Zagreba stiže drugačije objašnjenje. Krivične prijave za raketiranje Banskih dvora dokaz su da hrvatske obaveštajne službe istražuju ratne zločine.

“Ne treba biti sklon urotničkim teorijama. Ovakvi procesi nisu odgovor na nešto što se momentalno događa u Hrvatskoj. Jasno da osobe sada optužene u neko skoro vreme neće biti izručene“, kaže Davor Đenero, komentator iz Zagreba.

Zagreb za napad na radnu sobu tadašnjeg predsednika Tuđmana u kome je poginula jedna, a ranjeno četiri osobe, optužio petoricu srpskih državljana i jednog Hrvata.

“Sam napad na Banske dvore planiran je u Zemunu u komandi ratnog vazduhoplovstva Jugoslavenske narodne armije“, navodi Jadranko Kalušić iz Vojne policije Hrvatske.

"Nije to bila isplanirana akcija Beograda, već moja odluka, a moja država me zbog toga neće izručiti", kategoričan je general Bajić, pod čijom komandom je tada bilo 120 borbenih aviona JNA.

“Na aerodromu u Bihaću sam na TV gledao najavu susreta Tuđmana i Mesića u Banskim dvorima i doneo odluku da dejstvujem. Naredio sam da G-4 krenu sa Udbine, nad Zagreb su došli sa severa odakle im se niko nije nadao. Sišli su na 2000 metara, jedan pilot je gađao raketama, drugi bombama“, rekao je general.

Nikakav zahtev povodom ovih krivičnih prijava još nije stigao u srpsko ministarstvo pravde. Gotovo je sigurno da Srbija neće učestvovati u tom procesu, koji je šef diplomatije Ivica Dačić okarakterisao kao čistu propagandu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: