Savet Evrope: Nismo dobili zahtev za prijem Kosova

Savet Evrope nije dobio formalni zahtev za prijem Kosova u članstvo u toj organizaciji, rekao je Beti portparol generalnog sekretara SE Danijel Holtgen.

Izvor: Beta

Petak, 15.12.2017.

15:34

Savet Evrope: Nismo dobili zahtev za prijem Kosova
Foto: Thinkstock

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj je na sednici kosovske vlade najavio da će Priština tokom decembra, a najkasnije u januaru podneti zahtev za prijem u Savetu Evrope.

Portal Lajmi je preneo da je Hodžaj rekao da, ukoliko sada bude podnet zahtev, Kosovo može biti primljeno u Save Evrope u roku od dve godine.

Ministar je dodao da će u tom periodu Savetom Evrope predsedavati uglavnom zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova.

"Savet Evrope, posle Evropske unije, jedna je od najvažnijih organizacija u Evropi, a mi smo jedini u regionu koji nisu njegov deo. Postoje četiri zemlje koje su priznale Kosovo i koje predsedavaju", rekao je Hodžaj na sednici Vlade.

Po njegovim rečima, Kosovo treba da pokaže da ima stabilne institucije, da napreduje u vladavini prava i zaštiti ljudskih prava.

Kosovo bi na eventualnom putu ka članstvu u Savetu Evrope moralo da prođe niz procedura, uključujući monitoring i ispunjavanje strogih kriterijuma u oblasti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

O formalnom zahtevu Prištine za prijem u tu organizaciju odlučivali bi Komitet ministra, telo za monitoring, a potom i Parlamentarna skupština Saveta Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: