Kad otvorimo Poglavlje 31, Srbi mogu u civilne misije EU

Učešće u civilnim misijama je jako važan segment unapređenja odnosa sa državama u koje se te misije šalju, izjavila Tanja Miščević.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.12.2017.

09:12

Kad otvorimo Poglavlje 31, Srbi mogu u civilne misije EU
Tanjug, arhiva

Šefica pregovaračkog tima za pristupanje Srbije Evropskoj uniji je sinoć na konferenciji "Učešće Srbije u civilnim misijama EU" rekla da je pitanje uključivanja civila u misije EU deo pregovaračkog poglavlja 31 (Zajednička spoljna i bezbednosna politika).

Na konferenciji su predstavljena dva dokumenta - "Vodič kroz civilne misije" i "Analiza nacionalnih kapaciteta za doprinos medjunarodnim civilnim misijama".

Govoreći o tom poglavlju, rekla je da se izveštaj sa skrininga od 2014. godine i dalje nalazi medju državama članicama Radne grupe za proširenje u Savetu EU (KOEL).

"Čekamo usvajanje ovog izveštaja kako bismo mogli da predstavimo naša pregovaračka dokumenta sa svim elementima i instrumentima koje smo predvideli i sa idejom i planom kako da uključimo civile u misije EU, čemu će ova dva dokumenta koja smo predstavili jako puno doprineti", navela je Miščević na konferenciji u beogradskom Hotelu "In".

Pravni ekspert i jedan od autora "Analize nacionalnih kapaciteta za doprinos međunarodnim civilnim misijama", Dušan Ignjatović, rekao je da je reč o dokumentu koji treba da doprinese budućem kreiranju zakonodavnog okvira u oblasti medjunarodnih civilnih misija u Srbiji.

Kako je pojasnio, u tom dokumentu je razjašnjeno šta su to međunarodne civilne msiije i kako su se one vremenom razvijale, koji su osnovni medjunarodni standardi koje su kreirale UN, EU i organizacija za evropsku bezbednost i saradnju i kako su konkretna iskustva tih organizacija vremenom dovela do njihovog nastanka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: