Nema "Otvorenog parlamenta", zacrnili i dobili "raskid"

Skupština Srbije raskinula je Memorandum o saradnji sa nevladinom organizacijom CRTA, koja je prethodno zatamnila sajt Otvorenog parlamenta.

Izvor: B92

Petak, 15.12.2017.

17:28

Nema
Foto: Screenshot

Sajt Otvorenog parlamenta zatamnjen je u četvrtak zato što je, kako je navela CRTA, vladajuća većina zloupotrebila parlamentarnu proceduru i pravila u slučaju usvajanja Zakona o budžetu za 2018. godinu.

Na sajtu Otvoreni parlament je sve crno uz natpis "Ovako izgleda kada nema Otvorenog parlamenta".

Kako navode, “usvajanje najvažnijeg državnog zakona - republičkog budžeta - bez rasprave i vremena da se obrazlože amandmani predstavlja nastavak urušavanja institucije parlamenta kao najvišeg predstavničkog tela”.

Osim toga, oni ističu da “zloupotreba parlamentarnih procedura i pravila od strane vladajuće većine u slučaju usvajanja budžeta za narednu godinu predstavlja zanemarivanje interesa građana zarad partijskog interesa i dnevne politike”.

“Mi, kao organizacija, godinama smo, verujući u demokratiju i demokratske principe radili na tome da parlament učinimo bližim građanima i povratimo poverenje građana u predstavničko telo. Više ne želimo i ne možemo da posmatramo urušavanje kojoj je ova institucija podvrgnuta poslednjih dana. Zbog svega toga smatramo da je bespredmetno da, kao organizacija koja kroz incijativu Otvoreni parlament prati rad parlamenta, u ovom trenutku objavljujemo statističke i druge informacije o aktivnosti poslanika. Umesto toga do daljeg zatamnjujemo sajt Otvoreni parlament, dok situacija u parlamentu ne počne da se vraća u civilizacijske tokove”, piše na sajtu Otvorenog parlamenta.

Inače, u Skupštini Srbije u četvrtak usvojen je predloženi budžet za 2018. u celini. Za glasalo 150 poslanika, dok je 12 bilo protiv. Ubrzo se oglasila i predsednica skupštine Maja Gojković, koja je nevladinu organizaciju optužila da sprovodi "očiglednu političku agendu”.

"Zatečeni smo postupanjem nevladine organizacije CRTA i odlukom da zatamni navodno informativni sajt Otvoreni parlament, koji je svoja sopstvena vrata zatvorio za javnost Srbije, fingirajući protest, a zapravo sprovodeći očiglednu političku agendu", navodi se u saopštenju koje potpisuju Gojković i potpredsednici Veroljub Arsić (SNS), Vladimir Marinković (SPDS) i Đorđe Milićević (SPS).

U saopštenju se navodi da bi Otvoreni parlament morao da bude sajt informativnog karaktera ne samo po imenu i odredbama Memoranduma o saradnji sa Narodnom skupštinom, "već i po zamašnim sredstvima koje prima, kako se dodaje, da bi bio na usluzi građanima i parlamentarizmu".

"Pozivamo sve aktere, bili oni registrovani politički subjekti ili ne, da u interesu građana Srbije, demokratije i istine, za koje tvrde da se zalažu, u svom delovanju i procenama poštuju makar slovo zakona, procedura i sporazuma, ako već ne i njihov duh", piše u saopštenju.

Predsednica i potpredsednici Skupštine Srbije pozvali su Crtu da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima i proveri svoju 'političku' platformu, umesto kako su istakli, što pokušava da građane Srbije "dovede u zabludu". Potom je stigao i odgovor iz organizacije CRTA da poziv predsednice Skupštine Srbije “pokazuje suštinsko nerazumevanje uloga različitih aktera u demokratskom društvu”.

"Kao organizacija civilnog društva, koja već pet godina nastoji da građanima učini parlament bližim i da ih poveže sa narodnim poslanicima svoju ulogu vidimo kao podršku građanima da ostvaruju svoja građanska prava", navela je CRTA u saopštenju.

CRTA je dodala da nije uloga svih aktera u demokratskom društvu da se bore za vlast i da učestvuju na izborima.

"Kao organizacija civilnog društva i akter u demokratskom društvu nastojimo da pomognemo razvoj institucija ali i da ih branimo u trenucima kada se krše demokratski principi", navela je CRTA.

CRTA je podsetila da Memorandum o saradnji sa parlamentom, potpisan 2013, definiše da će dve strane raditi na jačanju kontrolne i nadzorne funkcije Skupštine, izgradnji poverenja između građana i parlamenta, povećanju svesti građana i šire javnosti o ulozi i funkcijama Skupštine, uspostavljanje redovne komunikacije javnosti i poslanika i na povećanje efikasnosti rada Službe Narodne skupštine i poslanika.

"Ne želimo da učestvujemo u političkoj i stranačkoj borbi, ali želimo da se javno i otvoreno borimo za demokratske principe. Upravo zbog tih principa nastavljamo svoj protest i sajt Otvorenog parlamenta će ostati zamračen dok parlament ne počne da se vraća u demokratske tokove", istakla je CRTA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: