Uhapšeni desničari čije je snimke delio Tramp

Dvoje lidera britanske krajnje desničarske grupe uhapšeni su zbog navodnog širenja mržnje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.12.2017.

19:23

Uhapšeni desničari čije je snimke delio Tramp
Ilustracija: Thinkstock

Reč je o desničarima čije je antimuslimanske video-snimke na Tviteru podelio predsednik SAD Donald Tramp

Lider desničarske grupe "Britanija na prvom mestu" Pol Golding i njegova zamenica Džajda Fransen zadržani su u pritvoru u Belfastu, nakon što su prisustvovali sudskom ročištu u postupku protiv Fransenove, koja je optužena za govor mržnje tokom skupa "Severna Irska protiv terorizma" u Belfastu u avgustu.

Golding je danas uhapšen zbog istog tog skupa, a Fransenova je zadržana u pritvoru zbog objave na društvenim medijima, u kojoj je kritikovala islam, prenosi AP.

Kako objašnjava Bi-Bi-Si, Fransenova je, zapravo, ponovo uhapšena nakon što se pojavila na sudu u Belfastu zbog govora koji je održala u tom gradu.

Fransenova je bila na sudu zbog dve optužbe koje se odnose na ponašanje koje ima za nameru ili bi verovatno izazvalo mržnju.

Njen advokat rekao je sudu da je planirala da se izjasni kao da nije kriva.

Golding (35), koji je pratio Fransenovu na saslušanje, uhapšen je ispred suda pre sasušanja.

Prošlog meseca, Tramp je "retvitovao" tri video-snimka sa naloga Fransenove, na kojima je prikazano nasilje koje su navodno počinili muslimani.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da je retvitovanjem snimka "omražene" krajnje desničarske britanske grupe, američki predsednik učinio "pogrešnu stvar".

Desničarska grupa "Britanija na prvom mestu" protivi se multikulturalizmu i onome što naziva "islamizacijom Britanije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: