Bela kuća: Tramp ostaje posvećen miru, kao i uvek

Palestinci poručili da više ne prihvataju SAD u mirovnom procesu sa Izraelom. Bela kuća: Predsednik Donald Tramp "ostaje posvećen miru kao i uvek".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.12.2017.

10:29

Bela kuća: Tramp ostaje posvećen miru, kao i uvek
Foto: Getty Images

Visoki zvaničnik Bele kuće rekao je da je takva retorika Palestine "godinama sprečavala mir" i da nije iznenađujuća, prenosi AP.

Bela kuća će ostati "snažno angažovana u naporima da sačini plan koji će ići u korist i izraelskom i palestinskom narodu", rekao je isti zvaničnik. On je naveo da će Trampova administracija obelodaniti taj plan "kada bude spremna i kada dodje pravi trenutak za to".

Zvaničnik Bele kuće nije želeo da bude imenovan, u očekivanju zvaničnog saopštenja Bele kuće.

Palestinski predsednik Mahmud Abas kritikovao je ranije danas Trampovu odluku da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i istakao da SAD više nisu podobne da budu posrednik.

Abas je, na sastanku Organizacije za islamsku saradnju (OIC) u Istanbulu, nazvao "najvećim zločinom" i flagrantim kršenjem medjunarodnog prava" to što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa priznala Jerusalim za prestonicu Izraela.

Abas je istakao da, posle takve odluke, Palestinci "od sada pa nadalje", neće prihvatiti ulogu bilo koje vrste SAD u mirovnom procesu sa Izraelom, dodavši da je neprihvatljivo da SAD imaju ulogu u bliskoistočnom mirovnom procesu jer su "pristrasne i drže stranu Izraelu". "Jerusalim jeste i uvek će biti glavni grad Palestine", poručio je Abas na vanrednom sastanku lidera muslimanskih zemalja u Istanbulu.

U Deklaraciji usvojenoj na samitu 57-člane OIC, muslimanske zemlje su odbacile i osudile Trampovu odluku da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, i pozvale svet da prizna istočni Jerusalim kao prestonicu palestinske države.

Istanbulskom deklaracijom, OIC proglašava američku odluku o Jerusalimu "ništavnom", a Trampa poziva da tu odluku preispita i odbaci je kao "nezakonitu odluku koja bi mogla da dovede do haosa u regionu".

U Deklaraciji se zemlje koje još nisu priznale Palestinu pozivaju da to učine, a "ceo svet se poziva da prizna istočni Jerusalim kao njenu prestonicu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: