Poslednji ovogodišnji samit država članica EU u Briselu

Lideri zemlja članica EU okupiće se danas u Briselu na dvodnevnom, poslednjem ovogodišnjem Evropskom savetu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.12.2017.

06:58

Poslednji ovogodišnji samit država članica EU u Briselu
Thinkstock

Samit će biti posvećen pitanjima bezbednosti i odbrane, saradnji EU i NATO, mirgacijama, ekonomskoj i monetarnoj uniji i Bregzitu.

Prvog dana samita 28 šefova država i vlada EU razgovaraće o jačanju zajedničke odbrambene saranje uključujući i mehanizam Trajne strukturne saranje ( PESCO).
Očekuje se da lideri EU pozdrave uspostavljanje Trajne strukturne saradnje u odbrani kojoj je do sad pristupilo 25 država članica.

U EU navode da je u okviru izgradnje i jačanja evropske saradnje u odbrani već usvojena lista od 17 inicijalnih projekata koji će poboljšati EU operativne sposobnosti.

U okviru razgovora o sigurnosnoj i bezbednosnoj saradnji očekuje se da se EU liderima na samitu u Briselu pridruži i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Istog dana u popodnevnim satima evropska 28-ca će razmotriti situaciju o oblasti migracija i razgovarati o budućoj EU politici.

U Evropskom savetu pred samit naglašavaju da je situacija "na svim migracionim putevima pod kontrolom" i da je ilegalna migracija na Centralno-mediteranskoj ruti smanjena za 68 odsto u odnosu na 2016.

EU lideri trebalo bi da razmotre nove načine finasiranja migracione politike, saradnju sa susednim zemljama, borbu protiv krijumčarenja ljudi i načine ubrzanja povratka illegalnih migranata.

Tokom večere u četvrtak očekuje se da će nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron izvestti svoje kolege o implementaciji dogovora i Minska. Očekuje se, takođe, dogovor EU lidera o produžetku EU ekonomskih sankcija prema Rusiji za narednih šest meseci.

Drugog dana samita lideri zemalja članica će u formatu Evro Samita razgovrati o trenutnoj ekonomskoj situaciji u Evrozoni i jačanju ekonomske i monetarne unije. Na kraju dvodnevnog samita EU, u petak 15. decembra, šefova država i vlada članica EU trebalo bi da donesu odluku o tome da je dovoljan napredak napravljen u dosadašnjoj prvoj fazi pregovovora o izlasku Velike Britanije iz EU i krenu u drugu fazu pregovora koja bi se odnosila na mogući tranzicioni period i okvir za buduće odnose.

Očekuje se da 27 EU lidera usvoje smernice koje će služiti kao polutički mandat za EU pregovarače u drugoj fazi razgovora sa Londonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: