Kolinda o Banskim dvorima: Za pravdu nikad nije kasno

Ne stišava se bura oko kraja istrage o slučaju starom 26 godina - raketiranju Banskih dvora. Hrvatska predsednica kaže da za pravdu nikad nije kasno.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.12.2017.

13:46

Kolinda o Banskim dvorima: Za pravdu nikad nije kasno
Tanjug, arhiva

S druge strane, ministarka pravde Srbije je izjavila danas da Srbija još ubvek nije dobila od Hrvatske ništa u vezi raketiranja Banskih dvora, s obzirom na to da je najavljena optužba protiv pet državljana Sbije. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da je cela priča vezana za propagandu.

On je rekao i da je Hrvatska u Haškom tribunalu označena kao agresor. "To je unutrašnje politički zahtev i propaganda, jer Hrvatskoj ne ide dobro. Hrvatska je označena kao agresor. Ona je označena u Tribunalu, Srbija nijednom aktom nije označena", kazao je on za TV Pink.

Šef srpske diplomatije je rekao da se godinama unazad razmišljalo, a da je možda i greška što srpski parlament nikada nije doneo nikakvu deklaraciju niti osudio genocid Hrvatske u Drugom svetskom ratu. "Ako ćemo tako ići možemo govoriti i tražiti ratnu odštetu i za Prvi svetski rat zato što su nas oni napali", zaključio je Dačić.

Oglasila se i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je izjavila da za pravdu nikad nije kasno. "Mislim da je do prijave moglo doći ranije. Međutim, koliko sam upoznata sa slučajem, nedostajali su neki ključni svedoci i ključni podaci. Kad se podiže optužnica, ona mora biti čvrsta i utemeljena kako ne bi bila odbačena", rekla je ona, a prenosi hrvatski portal 24 sata.

Podsetimo, hrvatska policija održala je juče vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je saopšteno da je nakon 26 godina intenzivne i složene istrage konačno rešen slučaj raketiranja Banskih dvora 1991. sedišta tadašnje hrvatske vlade.

U trenutku napada u samoj palati bio je i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman koji je razgovarao sa Stipom Mesićem i Ante Markovićem.

Za napad, u kom je deo Banskih dvora potpuno uništen, okrivljeno je šest visokih činovnika JNA, pet iz Srbije i jedan iz Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: