"Istorijski dan za Evropsku uniju, loše za neprijatelje"

Evropska unija obeležila je na ceremoniji u Briselu početak primene pojačane vojne saradnje s ambicijom da se formira Evropska odbrana.

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.12.2017.

22:33

Getty images

Vođe 25 zemalja Evropske unije su sa 25 vojnika proslavile "istorijski dan" pokretanja izgradnje evropske odbrane, na koju su se odlučili posle izbora Donalda Trampa u SAD, Bregzita i ruskog pripajanja Krima.

"San danas postaje realnost", ocenio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, na margini evropskog samita u Briselu i podsetio na neuspeh više projekata u tom smislu u poslednjih 60 godina.

Tusk je rekao da se danas lansira program "stalne strukturne saradnje u odbrani (PESCO)", što je kako je dodao praktični izraz želje članica EU da izgrade evropsku odbranu.

"To je dobra vest za naše saveznike i loša vest za naše neprijatelje", rekao je Tusk.

Taj novi format saradnje ima za cilj da podstiče razvoj zajedničkih vojnih projekata i zajedničke izrade opreme.

U projektu neće učestvovati Velika Britanija koja treba da napusti Uniju u martu 2019, Danska i Malta.

Pre ceremonije šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozdravila je ovu "istorijsku odluku koja je učinila da EU postane verodostojna u pružanju bezbednosti u svetu".

Ona je podsetila da je EU koja se dugo zadovoljavala ulogom "meke snage" bez prave vojne težine sada razvila brojna gradilišta da ojača svoju odbranu od izbijanja ukrajinske krize u proleće 2014. godine.

"Mislim da će to biti dobro za EU, za Evropu i za NATO", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je pozvan da prisustvuje samitu EU u Briselu.

Stoltenberg je rekao da će se time stvoriti veći kapaciteti, da će biti više ulaganja u odbranu i bolja raspodela tereta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: