Burno u EU: Od fašizma, preko četništva do komunizma

Predstavnici Saveta EU, EK i poslanici EP izrazili zabrinutost zbog širenja mržnje u evropskim društvima, koje prati isticanje nacističkih i fašističkih simbola

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.12.2017.

17:55

Burno u EU: Od fašizma, preko četništva do komunizma
Screenshot/Youtube

Pojedini poslanici iz zemalja srednje i istočne Evrope isticali su i pitanje isticanja komunističkih simbola.

Rasprava na plenarnoj sednici EP u sredu, u Strazburu, o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u čitavoj EU održana je na inicijativu hrvatskog poslanika u EP Ivana Jakovčića (IDS), koji očekuje da se takva zabrana uskoro zakonski reguliše na evropskom nivou.

“Tužna je činjenica da se danas više nego proteklih decenija na ulicama evropskih gradova okupljaju ljudi koji veličaju nacizam i fašizam u raznim državama. Viđeli smo nedavno šta se dešavalo na ulicama Varšave, Madrida, Sofije, Zagreba, Beograda i drugim mestima. Previše je manifestacija mržnje oko nas da bismo mogli da ćutimo", rekao je Jakovčić učestvujući u raspravi.

Jakovčić je izrazio žaljenje zato što još uvek ima zemalja i vlasti u EU koje se prema simbolima i sloganima fašizma, nacizma ili ustaštva i četništva odnose bez ozbiljnih sankcija i čvrstih reakcija te pozvao na zakonska rešenja na evropskoj razini u borbi protiv korišćenja slogana zločinačkih režima.

Zamenik ministra za evropske poslove Estonije, Mati Masikas, govorio je u ime Evropskog saveta i upozorio na alarmantno širenje netolerancije i mržnje u Evropi.

Oni koji zaboravljaju greške iz svoje prošlosti, rizikuju da ih ponove. Ali, koji god da je razlog ovog zabrinjavajućeg fenomena, za njega nema opravdanja”, kazao je Masikas, preneo je hrvatski portal Telegram.

Evropski poverenik za migracije Dimitris Avramopulos je kazao da se Evropska komisija zalaže za odbacivanje totalitarnih režima i ideologija nacizma i fašizma.

Dubravka Šuica, (HDZ/EPP) je kazala da su, za razliku od kolega iz zapadne Evrope, u Hrvatskoj još sveža sećanja na totalitarni režim koji nije bio ni fašistički ni nacistički, ali se obračunavao sa neistomišljenicima, pojedincima i grupama koje je smatrao pretnjom samome sebi.

“Novija istorija sveta govori o milionima smrti direktno ili indirektno povezanih upravo s komunističkim režimima i njihovi simboli jednako su neprihvatljivi u Evropi 21. veka kao i fašistički i nacistički”, kazala je Šuica, koja je prozvala predlagače zbog toga jer u svoj predlog nisu uključili i komunizam.

Ruža Tomašić, iz Evropskih konzervativaca i reformatora (ECR), kazala je da “nacistički i fašistički simboli ne smeju da budu dobrodošli u javnom prostoru i da treba učiniti sve kako bi građani u potpunosti postali svesni grozota koje ta ideologija predstavlja i odrekli se njenog nasleđa".

Smatra da isto treba učiniti i sa komunističkim nasleđem koje se, kako je rekla, nažalost neretko slavi i propagira i u EP.

"Pod fašizmom i nacizmom pobijeno je 17 miliona ljudi, a pod komunizmom 90 miliona", tvrdi Tomašićeva.

Sličnog je mišljena i češki zastupnik Marek Jurek, (ECR), koji smatra da se ne radi “o iskrenoj raspravi” jer se u njoj ne govori i o srpu i čekiću.

Mihaela Šojdrova, (EPP), izrazila je zabrinutost zbog veličanja nacizma i fašizma te pozvala na bolje obrazovanje mladih koji “nemaju iskustva s fašističkim i komunističkim ideologijama”.

Poljska zastupnica Roza Grafin von Thun Und Hohenstein, (EPP), kazala je da se radi o simbolima koji nas podsećaju na noćne more tridesetih godina 20. veka i na jevrejska geta, izrazivši razočaranje zato “što ih ponovo moramo gledati”.

Stelios Kouloglou, iz Ujedinjene evropske levice i Nordijske zelene levice (GUE/NGL), smatra da bi zabrana bila tek “simbolični gest" te da se treba pozabaviti “renesansom tog fenomena”, tj. politikom strogih mera štednje i socijalnom nepravdom, zbog čega se potlačeni radnici okreću desnici.

Njegova koleginica Italijanka Eleonora Forenca traži potpunu zabranu spomenutih simbola, a na poređenje "svastike" i "srpa i čekića" odgovara da je “Crvena armija ta koja je oslobodila Evropu od nacizma i fašizma”.

Nemački nezavisni zastupnik Udo Voigt smatra da “snažna demokratija prihvatanjem zabrana pokazuje slabost”.

“Zabrana stvara nove totalitarizme. Možete imati punu slobodu ili nikakvu”, kazao je Voigt. EP je u više navrata raspravljao o iskustvima Evrope s ekstremističkim ideologijama, a 2005. su članice iz bivšeg komunističkog bloka nakon ulaska u EU odmah zatražile zabranu isticanja komunističkih simbola na evropskom niovu, što nije prihvaćeno", podsetio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: