"Kad god pokušamo, neko iz naše porodice pogine" / VIDEO

Tragična smrt šestogodišnje Madine Huseini, koju je udario voz, nakon deportacije njene porodice u Srbiju, otvorila je pitanje boravka i tretmana migranata.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.12.2017.

20:06

Ilustracija: Tanjug, AP

Ali otvorila je i pitanje - da li je Srbija i zvanično postala tampon-zona između Evropske unije i zemalja iz kojih migranti dolaze?

"Pokušajte ponovo. To znači da svakog meseca, svake nedelje, svaki put kada pokušamo, izgubimo jednog člana porodice. Mislim to oni i žele", kaže Nilab Huseini, sestra stradale Madeine.

Porodica Madeine Huseini, devojčice nastradale nakon deportacije iz Hrvatske, samo je jedna u nizu onih koji su na putu ka Evropi izgubili člana porodice. Ovo je ekstremni slučaj sve učestalije nasilne deportacije.

"Nekada budu i fizički napadnuti, pretučeni, maltretirani, mobilni telefoni im bivaju uništeni, a nekada ih samo gurnu, iako je bilo slučajeva da dođu do Zagreba i da kažu da hoće azil", navodi Jovana Vinčić iz Centra za podršku i zaštitu tražioca azila.

To tvrde i migranti.

"Pokušao sam da pređem granicu, ali me je policija vratila. To nije normalno. Nemamo mi oružje, samo želimo da odemo odavde", priča Abdulah.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: