Vučić i Ernandes: "Kuba je iskreni prijatelj Srbije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Havani s predsednikom Narodne skupštine Kube Estebanom Lasom Ernandesom. Razgovarali su o saradnji dveju zemalja.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.12.2017.

18:43

Vučić i Ernandes:
Tanjug, arhiva

Predsednik Vučić je istakao da je ova poseta Kubi njegova prva poseta regionu Latinske Amerike od stupanja na dužnost, što predstavlja potvrdu naše posvećenosti daljem jačanju tradicije prijateljskih odnosa dveju zemalja i spremnosti za održavanje pozitivne dinamike bilateralnog političkog dijaloga, navedeno je u saopštenju.

On je izrazio zahvalnost kubanskoj strani zbog njene pozicije povodom Kosova i Metohije, kao i na principijelnom zalaganju za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica Ujedinjenih nacija.

Predsednik Vučić je istakao zainteresovanost Srbije za povećanje obima trgovinske razmene, polazeći od brojnih potencijala za saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa, turizma, građevinarstva i energetike, imajući u vidu privredne reforme koje je započela Kuba, a koje otvaraju prostor stranim investicijama i trgovinskoj saradnji.

Predsednik Nacionalne skupštine Ernandes pozdravio je dinamičnu interparlamentarnu saradnju, koja je doprinela unapređenju sveukupnih odnosa Republike Srbije i Republike Kube

„Kuba je iskreni prijatelj Srbije i naši diplomatski odnosi traju već 75 godina", istakao je Ernandes.

Predsednik Vučić je rekao da će Srbija u Ujedinjenim nacijama, kao i u svim ostalim međunarodnim organizacijama, i dalje pružati podršku Kubi

"Ponosni smo na naše prijateljstvo i verujem da će ova poseta unaprediti i našu ekonomsku saradnju", zaključio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Kubi, kojoj, sudeći po vodećim nacionalnim medijima, zvanična Havana pridaje veliku pažnju.

Vučić je posetu počeo ranije danas posetom Fabrici cigara Kohiba, jednom od kubanskih nacionalnih brendova.

Posle razgovora u parlamentu, srpski predsednik će na Univerzitetu Havana održati predavanje na temu "Srbija u Evropi - čuvar nezavisnosti i suvereniteta".

Na današnjoj agendi je i poseta specijalnoj razvojnoj zoni luke Marijel.

U poseti Havani predsednika Srbije, inače, prate ministri privrede Goran Knežević, poljoprivrede Branislav Nedimović i zdravstva Zlatibor Lončar, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Vučić se sutra sastaje sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom, na čiji poziv i boravi u poseti.

Za petak je predviđen i obilazak kubanskog Centra za genetski inženjering i biotehnologiju, kao i plenarni sastanak delegacija dveju zemalja.

Vučić će sutra posetiti i Memorijalni kompleks posvećen nacionalnom heroju Hoseu Martiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: