Porodici preminule tek posle sahrane rekli za HIV

Porodici žene koja je zaražena HIV virusom putem transfuzije krvi tek posle sahrane rekli šta se dogodilo. Davaocu zaražene krvi preti pet godina zatvora.

Izvor: B92

Sreda, 13.12.2017.

07:35

Porodici preminule tek posle sahrane rekli za HIV
Getty images

Kako pišu "Novosti" i "Blic", porodica žene iz Južnobačkog okruga saznala je da je ona dobila HIV virus nakon transfuzije krvi u Novom Sadu dva dana nakon sahrane. Oni pozivaju sve nadležne organe da utvrde šta se tačno i kako dogodilo i za sada ne najavljuju tužbu.

Podsetimo, najpre se u medijima pojavila vest da je jedna žena iz Južnobačkog okruga zaražena HIV-om putem transfuzije krvi, a isti dan stigla je i vest da je preminula. Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Vladimir Petrović kazao je da je ona preminula “od posledica težine osnovne bolesti, iako su preduzete sve savremene mere lečenja”. Ona je bolovala od karcinoma pankreasa.

Petrović je naveo da je ovo prvi slučaj transfuzije krvi zaražene HIV virusom na području Vojvodine još od 1985. godine, kada su i registrovani prvi slučajevi takve infekcije u severnoj pokrajini.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine takođe su tvrdili da niko nije napravio propust u zdravstvenoj službi, nego je krivac takozvani "period prozora", koji predstavlja period koji traje od šeste nedelje do šestog meseca, a u proseku oko dva meseca, od trenutka infekcije, "u kom je nemoguće utvrditi da li je davalac krvi zaražen HIV-om".

Da je nešto bilo sumnjivo u vezi date krvi najpre je posumnjao suprug preminule, koji je rekao za "Blic" da mu je 23. oktobra lekarka iz Novog Sada, gde se lečila njegova žena, kazala da joj je data "pogrešna krv" i da su potrebne dodatne analize. I nakon urađenih ponovnih analiza krvi porodici nije saopšteno šta se dogodilo.

Žena je preminula četiri dana kasnije, dok je njena porodica pokušavala da dobije neki odgovor. U međuvremenu, kako piše "Blic" vest da je žena preminula nakon infekcije HIV-om, nastao je strah u mestu u kom je živela i počelo je izbegavanje članova njene porodice.

S druge strane, postavlja se pitanje šta je sa višestrukim davaocem krvi, koji kako je tvrsio nije ni znao da je inficiran virusom HIV-a. On je taj uzorak krvi dao u aprilu, navode "Novosti". Taj list navodi da je namerno širenje zaraze kao što je HIV zakonom okarakterisano kao krivično delo, za šta su predviđene sankcije i do pet godina zatvora, dok oštećeni ima pravo na nadoknadu štete u visini od 200.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: