Đilas: Zašto sam odlučio da se vratim u politiku

Beograd -- Bivši predsednik DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas vraća se u politiku, sudeći po izjavi koja se citira na naslovnoj strani sutrašnjeg NIN-a.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

Đilas za beogradski nedeljnik ispod naslova "Zašto sam odlučio da se vratim u politiku" govori o Vučiću, Malom, Jankoviću, Jeremiću, Šutanovcu i Šapiću.

"Odlučio sam da uđem u trku za gradonačelnika Beograda i da uradim sve što mogu da se zaustavi propadanje prestonice Srbije", rekao je Đilas u intervjuu za sutrašnji broj magazina NIN.

"Sad mogu da potpišem i da garantujem celom svojom imovinom, da ćemo sve one stvari koje zavise isključivo od nas, a ne od Republike, uraditi u prvih 12 meseci naše vlasti", poručio je Đilas i dodao da je uveren da još ima vremena za dogovor da bude kandidat za gradonačelnika jedne opozicione kolone.

"I verujem da ćemo se lako dogovoriti ako predsednici stranaka budu prvo Beograđani, pa tek onda stranački lideri... Znam da veliki broj građana kaže: 'Ma, nema šanse, oni će da pobede opet. Ja vam kažem - ma, neće! Ima šanse! I za Slobu smo mislili da će da vlada još 100 godina, pa je pao'", rekao je Đilas.

On je kazao da nije mislio da će se više ikad baviti politikom, ali i da nije mislio ni da u Srbiji može da se napravi vlast koja je gora od Miloševićeve, protiv koje se, kako je kazao, u mladosti borio i organizovao studentske proteste.

"Razlog plus za moj povratak u politiku su reakcije koje je izazvala moja izjava da sam ponosan što naša ćerka koju je Milica nosila u stomaku kada smo nas dvoje šetali pre dvadeset godina, danas ponovo demonstrira boreći se za bolju Srbiju. A šta treba da rade mladi ljudi nego da se bune, da traže promene, bolju državu bez obzira na to ko je na vlasti?", istakao je Đilas.

Mediji su prethodnih dana javili da će Đilasova konačna odluka biti objavljena u četvrtak, kao i da je on donosi jer "smatra da se Beograd može bolje voditi".

O Đilasovom povratku na scenu pred beogradske izbore, koji mnogi u opoziciji označavaju kao "ključne u borbi protiv režima Aleksandra Vučića", govori se već mesecima, a najjača podrška mu stiže od Pokreta slobodnih građana.

Lider PSG Saša Janković govorio je u nekoliko navrata o "ozbiljnim razgovorima sa Đilasom", da bi u utorak objavio da će njegov pokret podržati Đilasa ako se kandiduje na beogradskim izborima.

Istovremeno, on je pozvao i DS, DJB, Pokret "Ne davimo Beograd" na saradnju:

"Da stanemo zajedno i vratimo Srbiju sa stranputice na koju je krenula", rekao je Janković.

Na drugoj strani, lider DS Dragan Šutanovac je u novembru rekao da je došlo vreme da "Đilas podrži demokrate", DJB je isključio mogućnost da stane na istu stranu gde je i bivši gradonačelnik, dok je "Ne davimo Beograd" najavio novi program, koji podrazumeva "drugačije shvatanje politike".

Podršku bi Đilas trebalo da dobije od Narodne stranke Vuka Jeremića, koja "blisko sarađuje" sa PSG.

Što se Nove stranke tiče, uprkos velikoj podršci na izborima za predsednika Srbije, ona se razišla sa Jankovićevim pokretom. Lider Nove Zoran Živković svojevremeno je najavio da će kandidatkinja te stranke za mesto gradonačelnika Beograda biti Vesna Rakić Vodinelić.

Pokret Dveri se nije izjašnjavao povodom Đilasove kandidature.

Srpska napredna stranka je na vlasti u Beogradu, a gradonačelnik je i dalje Siniša Mali, iako je letos lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio njegovu ostavku zbog "hajke". Spekuliše se da je planirano da Mali dobije još jedan mandat, a SNS je najavila da će pred Beograđane izaći sa timom, a ne sa jednim imenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 240 idi na stranu