Zaev počeo posetu Kosovu, dočekan s najvišim počastima

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj danas je uz najviše državne počasti dočekao premijera Makedonije Zorana Zaeva, koji je stigao u prvu zvaničnu posetu Kosovu.

Izvor: Beta

Utorak, 12.12.2017.

09:12

Zaev počeo posetu Kosovu, dočekan s najvišim počastima
Tanjug, arhiva

Pored susreta s premijerom Haradinajem i zajedničke konferencije za medije, predviđeni su i susreti Zaeva i s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i s predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem.

Bilateralni odnosi Makedonije i Kosova su dobri i usmereni su ka evropskim perspektivama, saglasili su se u Prištini premijeri Zoran Zaev i Ramuš Haradinaj. Nakon sastanka s Haradinajem, Zaev je istakao da "Kosovo može da očekuje podršku Makedonije u svim procesima".

U izveštajima makedonskih medija iz Prištine ističe se da mediji na Kosovu daju naglašen publicitet poseti Zaeva, posebno zato što se radi o prvoj poseti jednog makedonskog premijera.

Zaev i Haradinaj su ocenili da je slučaj "Divo naselje", u kojem su u Skoplju osuđeni i kosovski državljani za terorizam, osetljivo pitanje, ali koje ne treba da predstavlja problem u bilateranim odnosima.

"To pitanje ne treba da bude prepreka za naše odnose. Taj slučaj nismo isprovocirali ni ja ni Haradinaj. Tamo (u sukobima naružanih muškaraca albanske nacionalnosti sa Kosova i iz Makedonije s policijom u Divo naselju u Kumanovu) ubijeno je nekoliko policajaca i imaćemo međunarodnu istragu da dođemo do istine", rekao je Zaev.

Pemijeri Makedonije i Kosova su na današnjem sastanku, kako su rekli, razgovarali i o autoputu Skoplje-Priština I aspiracijama za integracije u evroatlantske strukture.

Zaev je prvi premijer Makedonije koji je došao u zvaničnu posetu Kosovu, tokom koje će se sresti i s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i predsednikom parlementa Kadrijem Veselijem.

Na programu makedonskog premijera su i sastanci s predstavnicima "makedonsko-kosovske poslovne zajednice", i s predstavnicima firmi iz Makedonije i sa Kosova.

U delegaciji Vlade Makedonije u poseti Prištini su i ministar ekonomije Krešnik Bekteši, ministar za transport i veze Goran Sugareski, ministar za kulturu Robert Aladjozovski i ministar bez resora, zadužen za dijasporu Edmond Ademi.

Маkedonija je priznala Kosovo u oktobru 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: