"Borba protiv Rusije zahteva igranje i odbrane i napada"

Rusija dezinformisanjem nastoji da destabilizuje Zapadni Balkan i da podrije demokratske napore i napredak zemalja regiona.

Izvor: CDM

Utorak, 12.12.2017.

19:11

Foto: Thinkstock

To je ocenio predsednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera i dodao da je za očekivati da će ta zemlja nastaviti da se pozicionira kao geopolitički protivnik zapadnih demokratija.

Kentera je na otvaranju Zimske bezbednosne konferencije rekao da su demokratije širom sveta napadnute, netradicionalnim oružjem namerno plasiranim lažnim informacijama, prenosi crnogorski CDM.

„Dok ovi napadi ne predstavljaju opasnost po fizičku bezbednost građana oni su ozbiljna pretnja demokratiji“, istakao je Kentera.

Prema njegovim rečima, sloboda medija, govora i informisanja postala je sredstvo u borbi protiv njih samih.

Ako se mediji u demokratiji smatraju pristrasnim ili usklađenim sa posebnim interesima onda, kako je rekao Kentera, temelj demokratskog sistema postaje besmislen.

On je kazao da se prošle godine Rusija umešala u predsedničke izbore u SAD i time napala integritet američkog demokratskog sistema, ali da je to kasnije uradila i u Crnoj Gori.

„Rusija iskorišćava otvorenost demokratskih društava kako bi ih podrivala iznutra aktivnim merama što zapravo predstavlja politički rat“, rekao je Kentera.

On je naglasio da iako su napori ukorenjeni u staroj sovjetskoj taktici, novo onlajn infomraciono okruženje čini te napore kvalitetno drugačijom pretnjom od onih u prošlosti.

Cilj Moskve, prema rečima Kentere, nije ništa drugo do da diskredituje demokratsko upravljanje i postojeći međunarodni sistem.

„Ne možemo očekivati da Rusija, bazirana na obaveštajnoj mreži odustane od upotrebe svog najrazvijenijeg aparata i prestane se mešati u unutrašnje odnose država koje smatra protivnicima“, tvrdi Kentera.

U slučaju Rusije, kako je dodao, dezinformisanje je jedan od instrumenata za sprovođenje strateških spoljnopolitiočkih interesa, jačanju ruske međunarodne pozicije i zaštita ruskih ekonomskih interesa.

Kentera je naveo da Rusija dezinformisanjem nastoji destabilizovati Zapadni Balkan i podrivati demokratske napore i napredak zemalja regiona.

„Za očekivati je da će Rusija pod (Vladimirom) Putinom nastaviti da se pozicionira kao geopolitički protivnik zapadnih demokratija“, ocenio je Kentera dodajući da Zapad mora resetovati svoje stavove prema Rusiji.

Prema njegovi rečima, borba protiv dezinofrmisanja ne sme biti borba vatrom protiv vatre.

„Demokratske države ne smeju voditi dezinformacione kampanje. Moramo tražiti druge načine i alate kako možemo krenuti u ofanzivu i sprečiti buduće napade. Borba protiv ruskog dezinformisanja zahteva igranje i odbrane i napada u isto vreme“, zaključio je Kentera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: