"Standard" o komemoraciji Praljku: "Užase nisu pominjali"

Austrijski list “Standard“ objavio je članak o komemoraciji Slobodanu Praljku kojem ističu da su “hrvatski ministri bili na komemoraciji ratnom zločincu“.

Izvor: B92

Utorak, 12.12.2017.

14:15

Foto: Tanjug/AP

Članak započinje opisom svojevrsnog oltara koji je na središnjem zagrebačkom trgu postavljen za Praljka, kojeg slave kao “junaka“.

Podseća se da je Haški tribunal Praljka zbog ratnih zločina osudio na 20 godina zatvora, zbog čega je on u sudnici izvšio samoubistvo popivši otrov.

Kao deo udruženog zločinačkog poduhvata naveden je i prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman, navodi “Standard“, i to je bio “glavni razlog zašto su zbog presude potestovali hrvatski nacionalisti“ uključujući i vladu i predsednicu Kolindu Grabar Kitarović.

“Tuđman među nacionalistički nastrojenim Hrvatima u Hrvatskoj, BiH i dijaspori važi takođe kao junak“, piše list.

Podseća se takođe da Praljka pre samoubistva godinama niko nije pominjao, te da vlada nije poslala zvanične predstavnike na komemoraciju, ali su tu bili predsednik Sabora Milijan Brkić, ministri Tomo Medved i Damir Krstičević, te pripadnici HDZ-a Vladimir Šeks i Andrija Hebrang.

“Bio je tu i nacionalistički pevač Marko Perković Tompson, čiji se koncerti ponekad zabranjuju“, piše “Standard“, te dodaje kako letele pohvale na račun osuđenog ratnog zločinca “velikog humaniste, a ne kao čoveka koji je iza sebe ostavio patnje i užase“.

Nisu se pominjale žrtve hrvatskih snaga u BiH.

Pominje se takođe i govor “bivšeg ministra odbrane Pavla Miljavca“ o tome da je presuda “falsifikovanje istorije“, izjava Davora Domazeta Loše da je Praljak bio nevin čovek, te sina Franje Tuđmana, Miroslava koji je ponovio da praljak nije ratni zločinac, zbog čega su hiljade u dvorani počele da aplaudiraju.

“Na kraju je izvedena nacionalna himna“, piše list i podseća da je “čak i premijer Andrej Plenković govorio o presudi kao pravednoj“.

Austrijski list citira stručnjaka za jugoistočnu Evropu Florijana Bibera koji kaže da za vreme Ive Sanadera, pa i Zorana Milanovića “takve izjave ne bismo mogli da čujemo“, te da je u Hrvatskoj zavladao “konzervativni duh“.

Biber ističe da su u EU loše primljene reakcije iz Zagreba jer se “može nešto malo čačkati po istoriji, ali je druga priča ustati protiv presude međunarodnog suda“.

“Standard“ piše i da je raspoloženje među Hrvatima u BiH takođe “reakciono“, te se navodi primer novinarke Štefice Galić iz Mostara kojoj nacionalisti prete smrću. Galić navodi da pretnje ne prijavljuje policiji jer joj i iz policije prete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: