Hrvati na putu da unište blago - Plitvice pune fekalija

Plitvička jezera u Hrvatskoj mogla bi da postanu močvara s obzirom na to da su pod stalnim uticajem zagađenja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.12.2017.

11:38

Hrvati na putu da unište blago - Plitvice pune fekalija
EPA/ANTONIO BAT

Zagrebački "Večernji list" piše da tom Nacionalnom parku preti nepopravljiva šteta usled prekomerne gradnje i ispuštanja septičkih jama u prirodu.

Poslanik Živog zida u hravstkom Saboru Branimir Bunjac je, naime, javnosti predočio nalaze Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, koje je na zahtev DORH-a 19. jula uzelo uzorke na tri ispusta u Plitvica Selu, na izvoru Velikog slapa i u potoku Plitvice.

"Tražio sam pomoć jednog doktora hemije i još nekih stručnjaka, koji iz tih nalaza iščitavaju da se plitvičko podzemlje i, dakako, tamošnje vode naveliko zagađuju fekalijama i drugim otpadnim vodama, veštačkim đubrivom, raznim deterdžentima i pesticidima", rekao je Bunjac.

Prema njegovim rečima, u vodi Velikog slapa, recimo, ne bi smelo da bude ni miligram kanalizacije u jednoj litri, a zabeleženo je čak 131 mg/l.

"I nije za piće, kao ni voda u potoku Plitvica gde je u litri nađeno čak 380 miligrama kanalizacijskih voda te 10 miligrama bakterije Ešerihije koli. Na samim ispustima koncentracije su daleko veće pa je, recimo, količina deterdženata 840 puta veća od dozvoljene. Otpadnih voda na tim mestima ne bi smelo biti više od 35 mg/l, a ima ih 780 mg/l...", kaže Bunjac.

Upozorio je da na Plitvicama, očito, prevladavaju privatni interes i pohlepa s izglednim krajem. Ako se ovo nastavi, kaže, uništiće se priroda koja je svetska baština.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, čiji su zaposlenici iz ličke ispostave u julu izašli na teren tek nakon što su branitelji pozvali policiju, nisu imali komentara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: