Han pozdravio otvaranje poglavlja, ali i dodao...

Komesar za proširenje EU pozdravio otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima Srbije i EU i naglasio da pažnja sada mora biti usmerena na zakone i Kosovo.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.12.2017.

07:58

Han pozdravio otvaranje poglavlja, ali i dodao...
Tanjug, arhiva

"Otvaranje ovih poglavlja pokazuje ozbiljan rad Srbije i da je evropska perspektiva čvrsta i realna", rekao je Johanes Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa estonskim ministrom Svenom Mikserom i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović posle Međuvladine konferencije.

Kako kaže, kada je reč o vladavini zakona i normalizaciji sa Kosovom ove godine je uočeno da se radilo na tome, ali da "izazova još ima".

"Srbija mora da ostvari napredak kada je reč o nezavisnosti sudstva, slobodi izražavanja, medijima, pravima nacionalnih manjina, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i pranje novca", poručio je Han.

Proces pristupanja i otvaranja poglavlja ne može se postići bez suštinskog opipljivog fokusiranja na vladavinu zakona i dijalog sa Prištinom, istakao je komesar za proširenje EU. On je rekao da, iako se Srbija pripremila za otvaranje pet poglavlja, a otvorila dva, nije nezadovoljan zbog toga.

Prema njegovim rečima, u pripremi je otvaranje i drugih poglavlja, a do tada posebno se treba usredsrediti na vladavinu zakona.

Na pitanje novinara da li će pre otvaranja novih poglavlja ponovo biti vršena procena napretka u toj sferi i da li se može očekivati da se poglavlja otvore tek za šest meseci, Han odgovara da će uslediti tradicionalan pa potom i godišnji izveštaj u aprilu sledeće godine, ali da ne može da isključi mogućnost da otvaranje poglavlja bude i pre tih šest meseci. Smatra da treba biti ambiciozan i "gurati stvari napred".

"Brzina je važna, ali je kvalitet je važniji. To je ono što se računa", kaže evropski komesara i dodaje da su poglavlja 6 i 30 otvorena na osnovu konsenzusa svih.
Han je podsetio da je do sada, od 35, otvoreno 12 poglavlja, a privremeno zatvorena dva.

Čestitao je Srbiji i srpskom pregovaračkom timu na uspehu. Srbija je u ponedeljak otvorila poglavlje 6 koje se odnosi na kompanijsko pravo i poglavlje 30 koje se bavi ekonomskim odnosima sa inostranstvom. Korist od otvaranja ovih poglavlja najpre imaju kompanije, koje mogu da obezbede nova radna mesta za građane Srbije, kaže Han.

Takođe se stimuliše privreda, veća sigurnost u poslovanju, poboljšava poslovno okruženje i ubrzava dolazak investicija.

"Uz opredeljenost Srbije siguran sam da još poglavlja može da bude otvoreno u narednoj godini", zaključio je Han.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: