Dačić u Briselu: Za nas nije prihvatljiva ideja... / VIDEO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Briselu da za Srbiju nije prihvatljiva ideja da ceo region treba "u jednom paketu" pristupi EU.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 12.12.2017.

18:07

Dačić u Briselu: Za nas nije prihvatljiva ideja... / VIDEO

On je istakao da svako treba da napreduje brzinom koju zaslužuje.

Dačič je rekao novinarima, posle sastanka šefova diplomatija EU i država kandidata, da su pozdravljene odluke o otvaranju novih poglavlja za Srbiju i Crnu Goru, ali da postoji opasnost da članice EU ne žele da priznaju da su te dve zemlje lideri u evropskim integracijama.

"Postoji opasnost da se sada pomalo želi izbeći to naglašavanje da su Srbija i Crna Gora lideri u procesu pristupanja EU, već da ceo region treba da se nađe u jednom paketu. To za nas ne bi bilo prihvatljivo, jer je naš stav da svako treba da ide u EU brzinom koju zaslužuje, tj. brzinom koja govori koji su kriterijumi ispunjeni", kazao je on.

Šef srpske diplomatije naveo je da je na sastanku bilo pozitivnih tonova kada je reč o ideji proširenja, nije bilo sporova niti primedbi koje su se mogle čuti.

Dačić je ocenio da je zaključak da sastanak ima pozitivnu poruku, a to je da se priprema strategija pristupanja Srbije i Crne Gore EU.

"Danas je bilo reči o politici proširenja, ali kako postoji zamor od proširenja u EU, tako kod nas postoji zamor od stalnog odlaganja približavanja EU. Kada se napravi odnos između ta "dva zamora", mislim da je za celu EU i region veoma pozitivno, a to je "vin-vin" kombinacija kojom dobiju i EU i region Zapadnog Balkana", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: