Sneg paralisao Evropu, haos na aerodromima

Dok je kod nas prolećno vreme, sa snežnim nevremenom bore se u Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Otkazano na stotine letova. Narandžasti meteoalarm i u Francuskoj.

Izvor: Tanjug, Beta/AFP

Ponedeljak, 11.12.2017.

07:24

Sneg paralisao Evropu, haos na aerodromima
Tanjug-AP

Letovi su otkazivani ili odlagani širom Velike Britanije i Nemačke. Kako prenosi britanski "Indipendent", stotine letova je otkazano ka i sa aerodroma Hitrou i Stansted u Londonu, aerodroma u Birmingemu i aerodroma Ist Midlands u Lesterširu. Aerodromi Stansted i Luton su u prvoj polovini dana bili zatvoreni.

Nevreme u Velikoj Britaniji i u drugim zemljama je izazvalo velike probleme za desetine hiljada putnika.

I u Nemačkoj su zabeleženi problemi u avio-saobraćaju, a prema rečima portparola aerodroma u Frankfurtu, više od 300 letova je otkazano, a stotine odloženo zbog snega i leda koji su blokirali piste na tom najvećem nemačkom aerodromu.

Oko 330 letova je otkazano do 17 časova nakon što su jak sneg i temperature ispod nule pogodile region oko finansijske prestonice Nemačke, rekao je portparol firme "Fraport" koja upravlja aerodromom za AFP, prenose nemački mediji.

Vlasti departmana Pa-de-Kale u Francuskoj, gde je zbog jakog vetra izdato narandžasto meteorološko upozorenje, saopštile su da se trajekt, koji je prevozio više od 300 ljudi, nasukao pod udarima olujnog vetra u Kaleu, na severu zemlje, ali da niko nije povredjen.

Na trajektu se u trenutku nezgode nalazilo ukupno 316 ljudi, među kojima 208 putnika, precizirale su gradske vlasti.

Brod za Dover u Britaniji, koji je isplovio u 11:35 sati, udario je u pasarelu dok je manevrisao izlazeći iz luke u Kaleu, zbog čega se okrenuo ka drugom delu luke i tu se nasukao, navode francuski mediji pozivajući se na portparola kompanije u čijem je vlasništvu trajekt.

Brojni letovi otkazani su danas zbog snega na briselskom aerodromu, čiji su zvaničnici savetovali putnike da ne dolaze na aerodrom do daljeg. Ured briselskog aerodroma preporučio je putnicima da ne dolaze na aerodrom zbog jakih snežnih padavina i otkazivanja letova, navodi se u saopštenju.

Za sada je kasnilo 90 letova a 50 je otkazano, javila je agencija Belga i dodala da situaciju na pistama otežava smanjena vidljivost zbog snega koji i dalje pada.

Briselski aerodrom se često koristi kao tranzitni aerodrom za dalje letove, i jedan je od najfrekventnijih aerodroma u Evropi, zajedno sa onima u Londonu, Parizu i Frankfurtu.

U Portugaliji i Španiji duvaju vetrovi orkanske jačine i tamomnje vlasti takođe su izdale upozorenje za građane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: