Aida Drguti podnela ostavku na funkcije u Samoopredeljenju

Potpredsednica Skupštine Kosova iz pokreta Samoopredeljenje Aida Drguti podnela je ostavku na obe funkcije u stranci.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 11.12.2017.

23:36

Aida Drguti podnela ostavku na funkcije u Samoopredeljenju

Drguti, članica predsedništva Samoopredeljenja i predsednica lokalnog odbora iz Vučitrna, napisala je na Fejsbuku da u Samoopredeljenju postoje razlike u stavovima i zatražila da se o njima razgovara u partiji.

"Zajednički smo 12 godina gradili pokret. Duboko sam ubeđena da zajedno treba da prevaziđemo i nove probleme. To može da se postigne uz volju i doprinosom svih. Pokret postoji pre svega zarad ciljeva koje smo sebi postavili. Pred ovim ciljevima svako od nas treba da prevaziđe sebe i zato ja danas podnosim ostavku sa funkcije", napisala je ona.

Ocenila je da je bila izložena klevetama, linču i etiketiranju pogotovo nakon što je uvredila osnivača pokreta Aljbina Kurtija, ali i da je kampanja protiv nje prisutna već godinu dana i da među rukovodstvom stranke ima političkih i ideoloških razlika.

Drguti je izrazila uverenje da je jedini put za prevzilaženje problema u stranci otvorena i argumentovana rasprava, umesto vlade straha.

“Međutim u Samoopredeljenju ne vidi spremnost da se problemi reše. Jedini put je demokratija“, navodi ona.

Predsednik kosovskog Pokreta "Samoopredeljenje" Visar Imeri je večeras od rukovodilaca stranke i članstva zatražio da se uzdrže "neprihvatljivog jezika" u međusobnim komunikacijama i potvrdio da je prihvaćena ostavka Aide Drguti na partijske funkcije.

On je nakon sastanka Predsedništva stranke rekao novinarima da se na sastanku razgovaralo o zbivanjima u Pokretu posle objavljivanja uvreda koje je na račun osnivača tog pokreta Aljbina Kurtija izrekla potpredsednica Skupštine Kosova Aida Drguti.

"Predsedništvo je jednoglasno osudilo i ocenjuje kao neprihvatljiv jezik upotrebljen posebno prema javnim ličnostima Samoopredeljenja i traži od svih aktivista i članstva Samoopredeljenja da prekinu takvo komentarisanje i koriščenje takvog jezika na društvenim mrežama o javnim ličnostima Pokreta", rekao je Imeri.

Za sada nema informacija da li će Drguti biti smenjena s mesta potpredsednice Skupštine Kosova na koje je izabrana jer je poslanica "Samoopredeljenja".

Međutim, mandat poslanice joj se ne može dovesti u pitanje.

Prištinski mediji su u petak objavili delove konverzacije koju su na vajberu razmenili funkcioneri Samoopredeljenja, među kojima su i teške uvrede na račun Kurtija koje je izrekla Drguti.

Drguti se istog dana kada su objavljeni delovi razgovora zbog uvreda izvinila Kurtiju, kao i članstvu Samoopredeljenja, ali je dodala da stanje u pokretu nije dobro i da neki pokušavaju da unesu jednoumlje i strah u partijske redove.

Ocenila je da u Samoopredeljenju postoje duboki problemi i neslaganja političke i organizacione prirode koje i ona ima sa određenim ljudima iz pokreta.

Prema njenim rečima, nastoji se da se u Samoopredeljenje uvede jednoumlje kojim se ubija demokratija i iskrena, principijelna i otvorena diskusija o stavovima i organizacionim odlukama stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: