"Balkanska četvorka bi morala da razvije pozitivnu viziju"

Balkanska četvorka bi morala da razvije viziju, nešto više od zahteva za dodatnim fondovima ili apstraktnih poziva ostatku EU da nastavi sa procesom proširenja.

Izvor: Dojèe vele

Ponedeljak, 11.12.2017.

09:37

Getty Images

To kaže za Dojče vele Dimitar Bečev, politikolog i poznavalac Balkana.

“Bugarska preuzima predsedavanje Evropskim savetom u prvoj polovini sledeće godine. Premijer Borisov je spreman da postavi Zapadni Balkan kao prioritet, a da onda preda tu palicu Austriji koja predsedava u drugoj polovini godine te konačno Rumuniji početkom 2019. Sve četiri zemlje koje su se okupile su na periferiji EU – Srbija nije čak ni članica – i njihovi lideri bi voleli da se popnu na glavnu binu”, navodi Bečev.

Prema njegovim rečima, balkanska četvorka bi mogla da se razvije u nešto što je nalik Višegradskoj grupi.

“No postoji začkoljica – Višegradska grupa je imala uspone i padove i nije uvek funkcionalan skup. A balkanska četvorka bi morala da razvije pozitivnu viziju, da pokaže šta oni donose na sto osim zahteva da im se daju dodatni fondovi ili apstraktnih poziva ostatku EU da nastavi sa procesom proširenja”, kaže Bečev.

Istakao je i da ne veruje da će se pristupni pregovori Srbije sa EU ubrzati za vreme bugarskog predsedavanja EU.

“Bugarska nema tu težinu u okviru EU. Ali simbolično je važno za Srbiju i lično predsednika Vučića da budu tretirani kao deo grupe. To je drugačije nego kod Berlinskog procesa gde je Srbija spolja, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana”, zaključuje Bečev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: