Povlači se bebi hrana zbog salmonele

Francuska je naredila zabranu prodaje i povlačenje iz više država nekoliko mlečnih bebi formula i proizvoda za ishranu beba. Na spisku i Srbija.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.12.2017.

07:39

Povlači se bebi hrana zbog salmonele
Ilustracija: Thinkstock

Reč je o proizvodima francuskog giganta mlečne industrije "Laktalis" u kojima je otkrivena bakterija salmonele. Rojters prenosi da je odluku o povlačenju saopštila francuska državna agencija za zaštitu potrošaca DGC CRF.

Naredba se odnosi, kako se navodi, na Kinu, Tajvan, Pakistan, Avganistan, Irak, Maroko, Liban, Sudan, Rumuniju, Srbiju, Gruziju, Grčku, Haiti, Kolumbiju i Peru.

Svetski proizvođač mleka i mlečnih proizvoda je 2. decembra već povukao mleko za bebe proizvedeno u fabraci Kraon na zapadu Francuske, dok je vlada saopštila spisak o povlačenju proizvoda iz 600 proizvodnih i prodajnih mesta.

Vlada je naložila povlačenje 7.000 tona hrane za bebe, kao i zabranu izvoza sa kojima "Laktalis" ima ugovore o izvozu.

Odluka je doneta iz preventivnih razloga nakon što je prijavljen slučaj 20 beba zaraženih salmonelom od tog mleka.

Tragovi salmonele pronađeni su na pločicama postrojenja u kojima se proizvodi mleko u prahu za bebe.

"Laktalis" je izrazio duboko žaljenje i naveo da će preduzeti sve sanitarne mere u sprečavanju širenja te bakterije.

Salmonela može da uzrokuje teške stomačne tegobe, kao što su dijareja i mučnina, koju deca, posebno bebe, teže podnose od odraslih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: