"To je primer pljačkaške privatizacije, biće i mega-afera"

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da su "Vršački vinogradi" primer pljačkaške privatizacije pod vlašću Srpske napredne stranke.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 11.12.2017.

16:12

Getty images

On je istakao da su “Vršački vinogradi” prodati za 4,6 miliona evra biznismenu Rodoljubu Draškoviću, što je "manje od vrednosti zaliha alkoholnih pića u podrumu te firme".

"Drašković je za 4,6 miliona evra kupio 630 hektara zemlje pod vinovom lozom, 700 hektara državnog zemljišta koje 'Vršački vinogradi' imaju u zakupu od države, 206 objekata, 460 automobila i zalihe pića. Samo da su prodali zalihe, dobili bi te pare", rekao je Jeremić televiziji "Naša".

On je rekao da bi zbog toga morali da odgovaraju oni koji su sproveli prodaju "Vršačkih vinograda", kao i tadašnji premijer Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, koji nisu našli strateškog partnera za takvu firmu.

Predsednik Narodne stranke je podsetio da je bivši ministar privrede Saša Radulović "poništio pokušaj pljačkaške privatizacije 'Vršačkih vinograda' kineskom investitoru za pet miliona evra, ali da je kasnije, 2015. godine, to preduzeće oterano u stečaj i ove godine prodato po još nižoj ceni, za 4,6 miliona evra".

"Ova vlast je obećala da će rasvetliti 24 privatizacije do 2012. godine, nisu ispitali ništa. Ono što oni rade od 2012. je mnogo gore", rekao je Jeremić.

Naveo je da je Ekonomski institut vrednost "Vršačkih vinograda" prvo procenio na 27 miliona evra i da je kasnije firma procenjena na 17 miliona da bi na kraju bila prodata za svega 4,6 miliona.

Jeremić je upozorio i na "dolazeću mega aferu", davanja Aerodroma "Nikola Tesla" pod koncesiju, i pozvao sve u lancu odlučivanja u tom postupku da odustanu, uključujući i premijerku Anu Brnabić.

"Postoje osnovane sumnje da će posao dobiti lica povezana sa ljudima iz vrha vlasti i oni koji se već bave biznisom u Srbiji, odnosno imaju poslovne interese u Srbiji. Hajde da vidimo da li će se to dogoditi, a bojim se da hoće", rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da je država vlasnik 83 odsto Aerodroma "Nikola Tesla" koji ima godišnji prihod od 27 miliona evra, posluje sa neto prihodom, a da je ukupan dug preduzeća manji od dva odsto imovine,

"Država nije objasnila zašto strancima daje pod koncesiju takvo preduzeće, strateški važno, a da nije predstavljen jasan finansijski dobitak. Aerodrom je jedan od naših najvažnijih strateških infrastrukturnih objekata", rekao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: