Komandant Kfora: Mi smo jedina vojska na Kosovu

Komandant Kfora Salvatore Kuoči izjavio je da te vojne snage ostaju jedina vojska na Kosovu koja obezbeđuje mir.

Izvor: B92

Subota, 09.12.2017.

22:55

Komandant Kfora: Mi smo jedina vojska na Kosovu

"Kosovske bezbednosne snage nisu oružane snage, one reaguju kada su u pitanju elementarne nepogode. One su za to dobro obučene, ali ako kosovske institucije žele da ih transformišu, to je proces koji i prema rečima generalnog sekretara NATO-a mora da se izvede u skladu sa ustavnim procesom", rekao je Kuoči za Večernje novosti od nedelje.

Ukoliko Priština odluči da preuzme dalje korake u procesu transformacije oružanih snaga, odnos NATO-a prema Kforu mora da se preispita, rekao je komandant Kfora i dodao da sada na Kosovu ne postoji nijedna druga misija koja bi osigurala bezbednost.

"Ipak buduće odluke o našem angažmanu doneće političko telo NATO-a", kao i 28 zemalja koje čine misiju Kfora, rekao je Kuoči.

On je dodao da je Kfor uspešna misija čiji se rad ne dovodi u vezu sa vremenskim okvirima, već sa rezultatima.

Mandat Kfora se bazira na Rezoluciji 12 44 i misija nastavlja da podržava mirno, stabino i multietnično Kosovo, rekao je Kuoči.

Kuoči je dodao da misija mora da se pozabavi i sa radikalnim islamizmom i da ceni napore institucija koje taj problem drže pod kontrolom i između ostalog donele su zakon po kome svi borci koji se vrate sa stranih ratišta na Kosovo moraju u zatvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: