"Mesto Kraljevine Crne Gore bilo prazno danas u Beogradu"

Crnogorska opoziciona koalicija Demokratski front navodi da su na skupu Grčke, Rumunije, Bugarske i Srbije u Beogradu nedostajali samo predstavnici Podgorice.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 09.12.2017.

18:49

Ilustracija: Thinkstock

Iz DF kažu da će taj skup kao i oni budući skupovi učvrstiti partnerstvo vodećih balkanskih država u kojima živi većina pravoslavnog stanovništva, kao što je slučaj i sa CG.

Međutim, oni u saopštenju najoštrije osuđuju aktuelnu vlast u Crnoj Gori “koja je dovela do toga da se, konfrontiramo sa tradicionalnim saveznicima, a okrećemo se nekim lažnim državnim tvorevinama i državama koje nisu istorijski saveznici CG“.

“Reč je o skupu istih onih balkanskih država koje su pre više od sto godina zajedno oslobodile hrišćane sa ovih prostora od otomanske okupacije. Mesto Kraljevine Crne Gore, koja je tada ponosno zauzimala, danas je u Beogradu bilo upražnjeno“, ističu iz DF.

To se, kako navode, dešava u “ovom vremenu izdaje predaka, suštine i tradicionalne Crne Gore“.

Oni ističu da je Crna Gora pre nešto više od 100 godina “prva krenula u oslobadjanje balkanskog prostora od otomanske imperije i izbacanje okupatora sa Balkana“.

“Danas, za ovim balkanskim stolom, na mestu gde se odlučuje o sudbini regiona, Crne Gore nema, jer se ona pokušava silom izmestiti iz svog prirodnog, istorijskog toka. Crna Gora je voljom aktuelne vlasti vezana za sudbinu lažne države Kosovo i čitavu budućnost podredila je upravo tom cilju. Dakle, umesto istorijskih partnerstava koja su utemeljili naši slavni preci, Milo Đukanović i Duško Marković su odabrali saradnju sa jednom lažnom državom, mafijaškom tvorevinom koja predstavlja tačku razdora na ovim prostorima“, ocenjuju u DF.

Prema njihovim rečima, “zbog pogrešne politike aktuelnog režima Crnu Goru će zaobići čitav niz važnih projekata koji će se realizovati izmedju Srbije, Grčke, Rumunije i Bugarske“, a kao primer za to navode gasovod iz Rusije.

Osim toga, oni su citirali britanskog političara Vilijema Gledstona i naveli da je on “još krajem 19. veka poslao jasnu poruku tadašnjim okupatorima ovoga regiona: ’Da Balkan treba da pripadne balkanskim narodima": "Očigledno je da se stiču uslovi da se u vremenu pred nama realizuje ta Gledstonova poruka“.

Takođe, kako navode, prvi čovek Demokratskog fronta bio bi danas u Beogradu “da u oktobru nisu pokradeni izbori u Crnoj Gori".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa premijerima Bugarske, Rumunije i Grčke, razgovarao o tome kako da se Srbija ubrzanije približi EU.

On je na konferenciji za novinare rekao da su premijeri Bugarske, Grčke i Rumunije Bojko Borisov, Mihaj Tudozeo i Aleksis Cipras, u Srbiju doneli evropski prijateljski duh i zahvalio im što podržavaju Srbiju na evropskom putu.

"To je važno za budućnost Srbije, ali i stabilnost, mir i predvidivost celog regiona Zapadnog Balkana", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: