Senator Franken podnosi ostavku posle optužbi

Demokratski senator Al Franken najavio je da podnosi ostavku posle niza optužbi o nedoličnom seksualnom ponašanju.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2017.

23:31

Senator Franken podnosi ostavku posle optužbi
Foto: Gettyimages

Bivši komičar, čija politicka karijera je poslednjih meseci bila u usponu, odluku je objavio na sednici Senata.

"Duboko verujem da kao senator nisam uradio ništa da osramotim ovu instituciju. Uprkos tome, danas objavljujem da narednih nedelja podnosim ostavku na položaj u Senatu", rekao je senator iz Minesote, prenosi Glas Amerike.

Franken je među nekoliko istaknutih Amerikanaca u politici, medijima i zabavi koji su proteklih meseci optuženi za seksualno uznemiravanje i nedolično ponašanje.

"Pojedine optužbe protiv mene jednostavno nisu tačne, rekao je Franken, čiji odlazak predstavlja priliku za Republikance da ponovo osvoje mesto koje su izgubili na izborima 2008. godine i ojačaju trenutnu tesnu vecinu u Senatu.

Optužbe da je Franken nedolično dodirivao ili pokušavao da poljubi žene bez njihovog pristanka počele su da izlaze na površinu pre tri nedelje.

Franken se prvobitno izvinio zbog svog ponašanja, najavio da će sarađivati u senatskoj istrazi i raditi da povrati poverenje građana.
Senatori iz Demokratske stranke, među kojima i većina senatorki, zatražili su, međutim, od Frenkena da podnese ostavku, posle objavljivanja novih optužbi. Oni su pozdravili Frankenovu odluku da napusti položaj senatora.

Početkom nedelje, ostavku je podneo i demokratski kongresmen Džon Konijers, posle najdužeg mandata u Predstavničkom domu Kongresa, zbog više optužbi o nedoličnom seksualnom ponašanju. Konijers je demantovao te optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: