Sukobi zbog Jerusalima: Raketama na Izrael, stigao odgovor

Dve rakete ispaljene u pravcu Izraela pale su u pojas Gaze. Izraelska vojska je potom saopštila da je gađala ciljeve u Pojasu Gaze kao odgovor na te projektile

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2017.

19:27

Sukobi zbog Jerusalima: Raketama na Izrael, stigao odgovor
Foto: Tanjug/AP

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se u gradu Aškelonu na jugu Izraela i u izraelskim zajednicama severno od pojasa Gaze.

U saopštenju izraelske vojske navodi se da je jedan projektil eksplodirao ranije u južnom Izraelu, dok su dva projektila prethodno lansirana iz Gaze, ali su oni kratko leteli i pali na palestinsku teritoriju, prenosi AP.

Izraelska vojska precizira da su tenk i avioni pogodili dva vojna položaja u Gazi.

U saopštenju stoji i da vojska Izraela smatra palestinsku islamsku grupu Hamas odgovornom za bilo kakvu vatru iz Pojasa Gaze.

Granica te palestinske teritorije na obali Sredozemnog mora je uglavnom mirna nakon razornog rata s Izraelom 2014. godine, a sukobi izbijaju samo sporadično, navodi AP.

Rakete su ispaljene dok su trajali neredi na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalimu i samom pojasu Gaze u znak protesta zbog saopštenja predsednika SAD Donalda Trampa da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela.

U Ramali su izraelske snage bezbednosti koristile i gumene metke kao i suzavce u sukobu s Palestincima. Među protestantima su bile i žene i deca. Svi su bacali kamenje na pripadnike izraelskih snaga bezbednosti. Takođe, zapaljena je američka zastava.

Gumeni meci su korišćeni i u Vitlejemu. Haos vlada i na ulicama Jerusalima, onog dela u kom žive Palestinci.

Do sada je potvrđeno da su povređene 43 osobe, a kako kažu iz tamošnjeg Crvenog krsta, većina povreda potiče od gumenih metaka i suzavaca.

Protesti su se prelili i na Jemen.

U Jerusalimi živi skoro 900.000 judi, uključujući 300.000 Palestinaca.

Izrael je preuzeo kontrolu nad istočnim delom grada, u kome se nalaze sveta mesta tri monoteističke religije, osvojivši ga od Jordana u ratu 1967. Taj deo Jerusalima Izrael je kasnije anektirao.

Međunarodna zajednica to nikada nije priznala i sve strane ambasade nalaze se u Tel Avivu, ali uprkos tome Izrael je proglasio čitav Jerusalim svojom večnom prestonicom.

Palestinci međutim nameravaju da u istočnom Jerusalimu proglase glavni grad svoje buduće države.
Foto: Tanjug/AP
Palestinska grupa Hezbolah danas saopštila da podržava novu intifadu, odnosno palestinski ustanak protiv Izraela.

"Podržavamo poziv na novu intifadu i pojačan otpor (protiv Izraela), što je najveći i najbitniji odgovor na odluku Amerike", poručio je lider Hezbolaha, Sajid Hasa Nasrala, misleći na odluku SAD da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, prenosi Rojters.

Hezbolah je podržao novu intifadu, uprkos činjenici da ni Druga intifada, koja je počela septembra 2000. godine, nije zvanično završena.

Pročitajte još i :

-
Zakazana vanredna sednica SB UN zbog Trampove odluke

- Hamas: Intifada; Izrael: Vojsku; Rezultat: Sukobi

- Arapi besni, Palestina "gori", to su posledice Trampa

- Netanijahu: Istorija; Hamas: Tramp otvorio vrata pakla

- Tramp: Jerusalim glavni grad Izraela, selimo ambasadu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: