Haos na Zapadnoj obali: Sukobi na sve strane, 43 povređeno

Širom Zapadne obale sukobi Palestinaca i izraelskih snaga bezbednosti. U Ramali na protestante ispaljeni gumeni meci. U Vitlejemu i Jerusalimu je napeto.

Izvor: B92, CNN
Podeli
Tanjug-AP
Tanjug-AP

Sukobi su izbili nakon jučerašnje odluke amerikčkog predsednika Donalda Trampa da, uprkos upozorenjima arapskih lidera, ali i negodovanju mnogih svetskih zvaničnika, Jerusalim proglasi za prestonicu Izraela i u taj grad premesti ambasadu SAD, koja je do sada bila u Tel Avivu.

Još i pre nego što je i zvanično saopštio svoju odluku kojom je šokirao svet, počelo je okupljanje Palestinaca u pojasu Gaze koji su palili njegove slike i američke zastave.

Protesti su nastavljeni i danas, a u međuvremenu zvanični Izrael poslao je "na problematična" područja dodatne trupe vojske. Naravno, odmah su izbili sukobi u tom delu sveta u kom se sve zatrese i pri najmanjoj izmeni dosadašnjeg statusa kvo.

Reporteri CNN izveštavaju da je Zapadna obala na nogama i da ima sukoba širom Ramale, Vitlejema i Jerusalima, kao i drugih gradova.

U Ramali su izraelske snage bezbednosti koristile i gumene metke kao i suzavce u sukobu s Palestincima. Među protestantima su bile i žene i deca. Svi su bacali kamenje na pripadnike izraelskih snaga bezbednosti. Takođe, zapaljena je američka zastava.

Gumeni meci su korišćeni i u Vitlejemu. Haos vlada i na ulicama Jerusalima, onog dela u kom žive Palestinci.

Do sada je potvrđeno da su povređene 43 osobe, a kako kažu iz tamošnjeg Crvenog krsta, većina povreda potiče od gumenih metaka i suzavaca.

Protesti su se prelili i na Jemen.

Pročitajte još i :

- Zakazana vanredna sednica SB UN zbog Trampove odluke

- Hamas: Intifada; Izrael: Vojsku; Rezultat: Sukobi

- Arapi besni, Palestina "gori", to su posledice Trampa

- Netanijahu: Istorija; Hamas: Tramp otvorio vrata pakla

- Tramp: Jerusalim glavni grad Izraela, selimo ambasadu

Svet

strana 1 od 526 idi na stranu