Bakir dokazao da u Sarajevu nešto ne funkcioniše?

Poseta državnog vrha Bosne i Hercegovine nije donela očekivani korak napred u odnosima Beograda i Sarajeva.

Izvor: Prva

Četvrtak, 07.12.2017.

19:36

Bakir dokazao da u Sarajevu nešto ne funkcioniše?
Foto: EPA/Jack Taylor

Umesto rešenja za brojna sporna pitanja između dve zemlje, gledali smo mali diplomatski incident u režiji bošnjačkog člana predsedništva Bakira Izetbegovića.

Nefunkcionalnost BiH na delu demonstrirana je kada je Bakir Izetbegović prekršio protokol i tražio da pojasni šta je njegov kolega iz predsedništva hteo da kaže.

“Ja uopšte ne razumem šta je bio plan i potreba da se tako nešto napravi? Osim eto, da se domaćoj publici u Sarajevu pokaže kao neki stav. Videli ste da sam ja oćutao“, rekao je srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Nije prvi put da Bakir Izetbegović pokušava da govori u ime cele države BiH. Upravo je on u februaru inicirao reviziju tužbe za genocid protiv Srbije, protiv čega su bili i srpski i hrvatski predstavnik u predsedništvu.

Međunarodni sud pravde je na kraju ipak osporio kredibilitet agenta BiH Sakiba Softića i odbacio reviziju. To je samo jedan primer otežanog funkcionisanja Bosne i Hercegovine.

“Ono što je ovaj sastanak pokazao jeste da je neophodno da reše to, da sednu i utvrde šta je cilj. Da je potreban dijalog unutar BiH. I onda će sve biti mnogo lakše i sa Beogradom i sa Zagrebom“, naveo je generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Između Srbije i BiH i dalje je otvoreno pitanje granice, za koje stručnjaci smatraju da nije komplikovano i da je moguće postići sporazum do sledećeg leta kada se u Londonu održava samit u okviru Berlinskog procesa za zapadni Balkan.

Nešto teži problem biće uklanjanje necarinskih barijera u trgovini, odnosno čekanje kamiona sa robom na granici.

“Ja ipak mislim da ulazimo u eru mirnijih odnosa. Da će se otvoriti pitanje rešenja državne granice. Da će se, nadam se, unutar BiH postići kompromis kuda bi trebalo da prođe autoput Beograd – Sarajevo“, navodi Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

Zbog unutrašnje dezorganizovanosti BiH je tek prošle godine predala kandidaturu za članstvo u EU, a pre tri dana, i ona još nije potvrđena.

Navodno je komesar za susedstvo Johanes Han rekao članovima predsedništva u Sarajevu, citat: "Da mu se jave tek krajem 2019".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: