"Nezavisne": BiH probila sve rokove za upitnik

Banjaluka -- BiH pre godinu dana dobila upitnik sa 3.242 pitanja i još nije odgovorila na njega, iako su zemljama regiona za taj posao u proseku bila dovoljna tri meseca.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Tako pišu banjalučke "Nezavisne novine", koje navode da su neorganizovanost i loši politički odnosi, kao i nefunkcionalan mehanizam koordinacije jedni su od glavnih razloga zbog kojih taj posao kasni.

Kako stvari sada stoje, veliko je pitanje da li će u doglednoj budućnosti BiH uspeti Evropskoj komisiji da pošalje usaglašene odgovore s obzirom na to da, prema nezvaničnim procjenama, trenutno postoji oko deset odsto ili više od 300 pitanja oko čijih odgovora još nema saglasnosti.

"Više je od deset odsto neusaglašenih odgovora i krajnje je vreme da se sve strukture vlasti na svim nivoima uozbilje. Mehanizam koordinacije nije implementiran i ne razgovaraju ona tela koja su njime dogovorena. Nema sastanaka na bazi ministarskih konferencija, komisija za evropske integracije, pa čak ni Kolegijum za evropske integracije, kao najvažnije telo, se ne sastaje", rekao je za "Nezavisne" Branislav Borenović, lider PDP-a i predsedavajući Odbora za evropske integracije Narodne skupštine RS.

U Bosni i Hercegovini juče niko nije mogao da kaže ko je kriv i zbog čega se kasni s odgovorima na upitnik niti da nagađa kada bi ti odgovori mogli biti konačni i eventualno poslati Evropskoj komisiji. U Direkciji za evropske integracije (DEI) nedavno su rekli da oni s rokovima nemaju ništa, te da su odgovori u završnoj fazi, ali u različitom statusu.

Kako kaže, neki odgovori su prevedeni, jedan deo je u postupku prevoda, dok neki čekaju verifikaciju vlada, a dio treba da dostave radne grupe u sistemu koordinacije.

"Deo će nastaviti da usaglašavaju Komisija i Kolegijum za evropske integracije", rekli su u DEI, dodajući da se najmanje po jedno sporno pitanje nalazi u poglavljima politički kriterijum, ekonomski kriterijum, finansijske usluge, informaciono društvo i mediji, zatim u poglavlju sigurnosti hrane, statistike te pravde, slobode i sigurnosti.

"Ovog mesec je to sve trebalo da bude završeno kako je i najavljeno. Ne znam zbog čega nije, ali ne želim da verujem da neko neće to da uradi, već da je razlog ukupna politička situacija. Od početka godine bilo je nekoliko političkih kriza i sve je to uticalo. Sve se mora ubrzati i verujem da će nakon posete Johanesa Hana (komesara za proširenje) biti ubrzan taj posao", rekla je Zdenka Džambas, član Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH i delegat u Domu naroda.

Inače, procedura mehanizma koordinacije je takva da ona pitanja koja trenutno nisu usaglašena idu na viši nivo, odnosno da pitanja koja nisu dobila odgovor na nivou radne grupe budu prosleđena potkomisijama, a ako ni tu ne bude odgovora, onda komisijama iznad kojih se nalazi ministarska konferencija i na kraju Kolegijum za evropske integracije, koji čine predsedavajući Saveta ministara BiH i njegovi zamenici, te entitetski premijeri i premijeri kantona, kao i gradonačelnik Brčko distrikta.

"Odgovornost je na Kolegijumu za evropske integracije i po mehanizmu i po spornim pitanjima. Ako već nema odgovora na neka pitanja, zašto ne poslati dva odgovora, ali to bi pre toga trebalo svesti na razumnu meru, odnosno na svega nekoliko pitanja", rekao je Borenović.

Han je upitnik Evropske komisije BiH uručio 9. decembra 2016. godine, a nakon toga vlasti BiH same sebi su zadale rok od šest meseci da odgovore na sva pitanja, što se na kraju nije desilo. Nakon toga uspostavljen je novi rok, odnosno kraj ove godine, i po svemu sudeći - ni on neće biti ispoštovan, zaključuju Nezavisne.

Region

strana 1 od 114 idi na stranu