"Rekao sam Draganu: 'Nemoj, molim te, u ime svih nas...'"

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je u Beogradu molio predsedavajućeg Dragana Čovića da ne govori o Kosovu u ime sva tri člana.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA/Jack Taylor
Foto: EPA/Jack Taylor

Izetbegović je za Al Džaziru Balkan, na pitanje zašto je reagovao na konferenciji za novinare u Beogradu, rekao da je predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović u medijima pre 20 dana rekao da će BiH odluku o priznanju Kosova prepustiti Beogradu.

Pročitajte još:

"Kada sam išao na pres konferenciju, kazao sam Draganu (Čoviću): 'Nemoj, molim te, takvu stvar kazati u ime sve trojice, mi ćemo svakako uzeti u obzir šta Beograd, šta Priština, šta Evropska unija misli o tome, ali nemoj takvu stvar izneti u ime nas trojice'. Hteo sam se ograditi i pojasniti stvari", rekao je Izetbegović.

On je dodao da je na konferenciji za novinare reagovao, jer ne može umesto njega Čović da odluči kakav će o Kosovu biti stav Predsedništva BiH.

"Što se mene tiče, ovde se radi o potrebi potvrde suvereniteta kada su u pitanju međunarodni odnosi i spoljna politika Bosne i Hercegovine i donošenja odluka", dodao je on.

Govoreći o granici Srbije i BiH, Izetbegović je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i pre tri meseca u Sarajevu predlaže da granica treba da napravi devijacije kod dve hidrocentrale na Drini i da pređe na bosansku teritoriju, ali da on insistira da granica ide sredinom reke.

"Na to sam ja instistirao da granica ide sredinom reke Drine, da se neki specijalni režim za korištenje ta dva objekta iznađu. Mislim da je pravo rešenje stvaranje takozvanog cross border regiona, odnosno prekograničnog regiona", rekao je Izetbegović i dodao da to pitanje ne može biti rešeno na radnoj večeri, posle sedam godina dugih pregovora.

Što se tiče mesne zajednice Rudo, po rečima Izetbegovića ostalo je da se pokušaju razgovori o razmeni teritorija, uz uvažavanje stavova lokalnih zajednica Rudo i Zvornik, kao i stručnih ljudi u BiH, kako bi se pronašlo rešenje.

Izetbegović je dodao da postoji pogrešno mišljenje da će za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo novac pokloniti Turska.

"Radiće se o jednom povoljnom kreditu, a Bosna i Hercegovina i entiteti treba da razmisle o ruti", rekao je Izetbegović.

Da podsetimo, zajedničko obraćanje predsednika Srbije i Predsedništva BiH završeno je uz male trzavice i "pojašnjenja" koja su dali Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić.

Iako je u ime BiH govorio hrvatski predstavnik Dragan Čović, na kraju je bošnjački član Predsedništva BiH Izetbegović rekao da "mora nešto da pojasni".

On se osvrnuo na poruku koju su poslali Vučić i Čović da o pojedinim pitanjima, kao što je Kosovo, zvanično Sarajevo neće menjati stav ukoliko to ne bude uradio ni Beograd.

Region

strana 1 od 114 idi na stranu