"Srbiji vezane ruke kad je reč o izručenju dvoje radikala"

Srbija ne može ništa da uradi po pitanju izručenja dvoje poslanika Srpske radikalne stranke Hagu, zbog važeće odluke domaćeg suda.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2017.

21:55

Foto: Tanjug, arhiva

To je izjavio predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

"Vezane su ruke da se bilo šta tu učini i preduzme, dok god postoji odluka domaćeg suda da nema uslova za izručenje...Ako hoćete da poštujete odluke sudova, morate se ponašati na takav način, bez obzira da li vam te odluke u određenom trenutku odgovaraju ili ne", rekao je Ljajić u intervjuu za Radio slobodna Evropa koji je objavljen danas.

Sjedinjene Američke Države pozvale su juče na zasedanju Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija u Njujorku, vlasti Srbije da sprovedu nalog Haškog tribunala za hapšenje članova Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjerice Radete, optuženih za nepoštovanje suda.

Upitan kako se oseća jer se haški osuđenici dočekuju kao heroji u regionu Ljajić je rekao da je to situacija u skoro svim zemljama regiona i da njegova generacija "taj proces pomirenja" neće dočekati.

"Svako je ukopan u neko svoje viđenje ratova '90-tih godina. Presude Tribunala potpuno se različito tumače. Nema ni objektivnosti, to su uglavnom emocije i strasti, a ni emocije ni strasti nisu nikada bile dobar saveznik ni u politici a pogotovo u ovakvim stvarima", rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: