Šešelj: Kad oni nama Klintonove, mi njima Radetu i Jojića

U inostranstvo ne može, jer je Tribunal izdao međunarodni nalog za hapšenje. Vjerica Radeta za Prvu kaže da ne brine za to da li će država popustiti.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2017.

19:42

Šešelj: Kad oni nama Klintonove, mi njima Radetu i Jojića
Screenshot/Prva

“Ja ne razmišljam uopšte o Hagu. Vi iz medija me s vremena na vreme podsetite na to, da postoji neka optužnica. Nikada me to nije opterećicalo. Ja se nikada nisam ogrešila ni u jedan propis. Ja sam radila u skladu sa zakonom najbolje što umem i znam. I ponosna sam što sam bila deo tima koji je pomagao odbrani Vojsilava Šešelja”, rekla je ona.

Iako je lider SRSjednom već pobedio Hag i to posle dobrovoljne predaje, nije najjasnije zbog čega radikali sada ne postupe isto. Imaju i odgovor Sjedinjenim Američkim Državama.

“Pa i mi tražimo izručenje Bila i Hilari Klinton. Pa kad oni nama izruče Bila i Hilari, onda ćemo i mi da razmislimo da mi njima izručimo Vjericu Radetu i Petra Jojića”, kaže lider SRS Vojislav Šešelj.

Dvoje radikala, koji su optuženi zbog zastrašivanja svedoka u postupku protiv lidera srpske radikalne stranke, postali su glavni kamen spoticanja u saradnji Srbije sa Hagom.

Izricanje drugostepene presude Vojislavu Šešelju zakazano je za 13. decembar.

“Neko čeka, neko ne čeka. Ja ne čekam. Meni je svejedno. Mene to uopšte ne interesuje. Ja tamo dobrovoljno više ne idem. Da li će me ova ili neka druga vlast iporučivati to ne zavisi od mene”, dodao je Šešelj.

Na raspravi u Ujedinjenim nacijama ministarka pravde Nela Kuburović ponovila je da je nadležni sud u Srbiji procenio da Radeta i Jojić nisu počinili krivična dela koja za koje je nadležan sud u Hagu, zbog čega ne postoje uslovi za njihovo hapšenje.

“Neprihvatljiv je završni izveštaj Haškog suda u kojem se navodi da Srbija ne saradjuje sa Tribunalom zbog odsustva predaje dve osobe u predmetu Jojić i Radeta, što je okarakterisano kao nedostatak političke volje za saradnju sa sudom”, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Srbija je više puta razjasnila svoj stav i dodala da je "odlučna činjenica da je nadležni, nezavisni sud odlučio da odbaci zahtev za predaju.

Raspravno veće tribunala ocenilo je do zatvaranja suda u Hagu nema dovoljno vremena za suđenje Jojiću i Radeti i preporučilo da taj proces preuzme i nastavi novi Mehanizam za krivične sudove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: